INFEKCIJA ŠTITI KAO VAKCINA: Istraživanje austrijskih naučnika

B.B.

16. 02. 2021. u 12:44

INFEKCIJA korona virusom daje gotovo istu zaštitu kao i vakcina, pokazalo je istraživanje na Medicinskom fakultetu u Gracu. Naučnici su došli rezulatata da oni koji su preležali korona virus, imaju 91 odsto niži rizik od zaraze u narednih sedam meseci.

ИНФЕКЦИЈА ШТИТИ КАО ВАКЦИНА: Истраживање аустријских научника

Foto Tanjug/ AP

Istraživanje je pokazalo da je nivo imuniteta izlečenih samo malo niži od onog koji izaziva Fajzerova vakcina, čija je efikasnost 95 odsto. Zaključak naučnika je da, infekcija koronavirusom uzrokuje gotovo isti nivo zaštite koje imaju vakcinisane osobe, barem u kraćem razdoblju.

"Pod lupom" su bili pacijenti, zaraženi u prvom talasu infekcije, od ferburara do maja, koji su praćeni u drugom, od septembra do januara. U poređenju s ostalom populacijom u Austriji, oni su imali znatno jaču otpornost na infekciju.

- To znači da raste imunost na Sars-CoV-2 u austrijskom stanovništvu, ali još ne znamo do koje mere se taj imunitet odnosi i na različite mutacije virusa Sars-CoV-2 ili koliko dugo i u kojoj meri traje zaštita od reinfekcije u dužem vremenskom razdoblju - navodi se u istraživanju.

Rezultati su slični onima do kojih su došli britanski naučni radnici koji su otkrili da gotovo 90 posto zaraženih koronavirusom imaju antitela u organizmu šest meseci nakon infekcije. Podaci iz februara, najveće britanske biomedicinske baze podataka, UK Biobank, pokazuju da je 88 odsto ispitanih imalo antitela nakon šest meseci, dok je posle tri meseca procenat bio 99 odsto.

Austrijska studija je objavljena u časopisu "European Journal of Clinical Investigation".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri