DANAS SLAVIMO VRBICU, ILI LAZAREVU SUBOTU: Ko je bio jedini čovek kojeg je Hristos vaskrsao?

J. Matijević

07. 04. 2023. u 20:00

U SUBOTU, šeste nedelje vaskršnjeg posta, a uoči velikog praznika Cveti, tradicionalno slavimo Lazarevu subotu ili Vrbicu. Ove godine to je 8. aprila.

ДАНАС СЛАВИМО ВРБИЦУ, ИЛИ ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ: Ко је био једини човек којег је Христос васкрсао?

Foto Vikipedija

 Praznik je posvećen sećanju na vaskrsenje Lazara iz Vitinije, jedinom, osim Isusa Hrista, koji je vaskrsao. Njega je opisao jevanđelista Luka, a u Jovanovom Jevanđelju zapisano je kako ga je, četiri dana posle smrti, vaskrsao Isus Hristos

A, ko je bio Lazar? Prema Jevanđelju po Jovanu živeo je u Vitaniji, a bio je brat, takođe biblijskih ličnosti Marije i Marte. Predanje kaže i da se posle vaskrsenja do kraja života nije smejao, osim jednom kada je video čoveka kako krade ćupove da bi se obogatio. Tada se nasmejao i izgovorio: "Zemlja krade zemlju, zemlja uzima zemlju".

Prema crkvenom predanju, Lazar je kasnije rukopoložen od apostola Pavla i Varnave i bio je prvi vladika na Kipru. U gradu Larnaka, episkop je bio 30 godina. Tu se po drugi put upokojio i tu je prvobitno bio sahranjen. Larnaka ("larnakas" na grčkom jeziku znači grobnica), je i dobila ime baš po Lazarevoj drugoj grobnici.  U ovom gradu na Kipru je počivao do 890. godine kada su njegove mošti prenete u Carigrad.

Nad njegovim grobom u Larnaki podignuta je Crkva Svetog Lazara Četvorodnevnog. Ona je jedno od najznačajnijih zdanja u ovom gradu, ali i jedan od najvažnijih vizantijskih spomenika ne samo na Kipru već i u celom pravoslavnom svetu, a sagrađena je u 9. veku.

Foto Vikipedija

Crkva Svetog Lazara Četvorodnevnog u Larnaki

Prelepe arhitekture i impozantna, Crkva Svetog Lazara ima i prelepu unutrašnjost. Krasi je veliki zlatni ikonostas, a osim njega veoma vredan ručno rezbareni drveni nameštaj.  Crkva je stradala u prvim godinama nakon što su Kipar osvojile Osmanlije, kada su joj uništene tri kupole i originalni zvonik. Zanimljivo je, međutim, da zlatni ikonostas Turci nisu dirali.

ZAPIS NA GROBU

KADA je 890. godine otkrivena grobnica, na njoj je jednostavno pisalo: "Lazar, Hristov prijatelj"

Crkva Svetog Lazar, nalazi se u centru Larnake, na glavnom gradskom trgu - Trgu Svetog Lazara, dvestotinak metara od obale i čuvene srednjovekovne tvrđave. Vrlo je važno odredište za milione turista koji svake godine posete Kipar. Pored crkve nalazi se i Vizantijski muzej u kojem posetioci mogu da vide izuzetno vredne ikone, crkvene relikvije i važne istorijske artefakte. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)