ODLUČILA SAM DA NE ČEKAM SMRT: Poučna priča bivše fudbalerke

S. BABOVIĆ

16. 04. 2023. u 14:00

“IMALA sam samo 23 godine kada su mi lekari rekli da bolujem od multipleskleroze i da mogu da živim još tri dana ili 30 godina kao invalid“-svedoči za „Novosti“ nekadašnja fudbalerka Vesna Pljakić-Srećković(48),Župljanka koja živi u Odžacima kod Trstenika.-Donela sam odluku da ne želim da čekam smrt, već da želim da živim.

ОДЛУЧИЛА САМ ДА НЕ ЧЕКАМ СМРТ:  Поучна прича бивше фудбалерке

Foto:priv.arhiva FB

Vesnina priča ne može biti samo inspiracija za ljude sa MS-om.Ona nosi poruke da čovek mora da ustane i da potrči za svojim snovima.

-Cilj je bio da ne kolonem,da ne završim u invalidskim kolicima,a od malena, u rodnoj Ploči kod Aleksandrovca, trčala sam i radila, mi smo navikli da radimo-svedoči Vesna.-Sportsku karijeru sam prekinula,ali zaposlila sam se kao matičar.I tu sam volela da pomažem ljudima.Onda sam počela da radim i druge stvari koje mi ispunjavaju dušu, da stvaram umetnine od drveta i da pišem pesme.

Foto:priv.arhiva FB

Lekari su sugerisali da ne pokušava da se ostvari kao majka. Želja da ima porodicu je pobedila. I kada su joj rekli da posle porođaja može ostati biljka, nije odustala.

- Suprug Ivan je sve vreme bio uz mene, poslednjih mesec dana bila sam u „Narodnom frontu“, porođaj je obavljen carskim rezom i posle njega sam prosto ustala i nastavila dalje-priseća se sada sa osmehom Vesna.- Valentina je moja velika podrška, kao i suprug.Ona poruka da ću može poživeti tri dana me je,međutim,pratila. Borila sam se da ne posustanbem dok ćerka ne napuni mesec dana, pa dok ne krene u vrtić, pa u školu.Sada se borimo zajedno, zajedno stvaramo i dobro smo.

PONOSNI NA VESNU

SUPRUG Ivan i ćerka Valentina pomažu Vesni u njenoj umentičkoj terapiji. Iznad svega kažu da im je ponekada, zbog njenih aktivnosti, teško da je prate. Oboje ističu da su ponosni na nju.

U umetničkoj radionici koja je Vesni,kako nam predočava, „dnevna doza leka“, nastaju prava remek-dela od drveta:časovnici, ikone, komadi nameštaja,ramovi za slike.

-Kod nas se nijedan otpadak od drveta ne baca,jer i taj komad drveta je nekome potreban, da postane deo nečeg većeg-priča za "Novosti" Vesna.-Možda sam se u nekom treutku i ja osećala kao taj komad drveta,suvišno, kadazbog bolesti ponekad duplo vidim ili imam problem sa glavoljobom. Telo ne sluša uvek. Zato svakom komadu drveta posvećujem pažnju i zato za svako svoje delo znam tačno gde se nalazi,kome sam ga poklonila.

Foto:priv.arhiva FB

Napisala je više od 1.000 pesama,a na nagovor ćerke i objavila zbirku „Trag u vremenu“.Objašnjava nam da je delo može da nadživi sudbinu i da je to i bila ideja- ostaviti trag. Sa tragovima prošlosti je radila i kao matičar. Brojna svedočanstva su znak da smo nekada bili tu i da nismo bili uzalud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana