VISOKI PREDSTAVNIK UN ZA VREME RATA U BIH: Veliki broj sahranjenih u Srebrenici donesen iz drugih gradova i sela (FOTO)

Novosti onlajn

12. 05. 2024. u 12:14

DEMOKRATSKA narodna partija obavestila je javnost da je njen predsednik Milan Knežević dobio pisanu izjavu od gospodina Karla Bozole, visokog predstavnika UN-a za vrijeme građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК УН ЗА ВРЕМЕ РАТА У БИХ: Велики број сахрањених у Сребреници донесен из других градова и села (ФОТО)

Foto: DNP

U njoj gospodin Karlo Bozola pod zakletvom otkriva nove činjenice i detalje koje se odnose na dešavanja u Srebrenici 1995. godine. Primerak ove izjave, predsednik DNP – a je uputio premijeru Vlade Milojku Spajiću, predsedniku države Jakovu Milatoviću, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Oni su izjavu Karla Bozole dostavili medijima, a mi je prenosimo integralno:

- Ovom svojom izjavom želim upoznati širu javnost sa pravim dešavanjima u slučaju tragedije u Srebrenici. Ja, Karlo Bocola (Carlo Bozzola), u tom periodu od 1992. godine, kao izvanredni delegat Ujedinih Nacija i Evropske unije na nivou Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, sve vreme sam obilazio bolnice i organizovao dobijanje donacija, kao i zbrinjavanje bolesne dece i ranjenih lica u BiH za lečenje u bolnicama EU.

Veliki broj dece zbrinjavan je uz saradnju i nadgledanje Instituta za majku i dete iz Beograda i Novog Sada, a isti primjer odnosi se i za BIH i Hrvatsku. U timu su bili čuveni doktori iz EU, sa po tri grupe u tri pravca.

Pošto dobro govorim jugoslovenski i poznajem dobro eks Jugoslaviju, ja sam imao zadatak da otvorim proces razmene zarobljenih lica.

Obavljanje tog zadatka nosilo je sa sobom i ogroman rizik, jer su sve strane, većinom, ubijale zarobljenike. Pune četiri godine u procesu obavljanja toga zadatka bivao sam više puta zarobljavan, ali sam pritom uspio da izvršim veliki broj razmena zarobljenih lica, uz visoki stepen rizika.

Foto: DNP

Spasio sam i uspeo da ih vratim u njihove zemlje, uputivši ih Širaku, i dva francuska pilota, koji su pali iznad Sarajeva, a takođe i jednog američkog pilota, koji je pao u blizini Gline kod Bihaća. Pošto sam se kretao u svim zonama gde su trajale ofanzive od Sarajeva do Knina, mene su kontaktirali svi komandanti i generali. Više puta sam se čuo oko razmena zarobljenika sa generalom Dudakovićem i generalom Ratkom Mladićem, kao i sa mnogim drugim komandantima i generalima koji su me poznavali.

SREBRENICA

Više puta sam bivao i u Srebrenici. Mnogo srpskih civila oko Srebrenice ginulo je od Nasera Orića u periodu od 1992. do 1994. godine. Oko Srebrenice se ginulo i u zasedama iz privatnih kuća.

Srbi su bivali ogorčeni zbog toga što upravo general Ratko Mladić nije mogao to da kontroliše. U razgovoru sa njim, u prisustvu plavih šljemova (Holanđani), general Mladić mi je kazao da moram organizovati povlačenje civila Muslimana autobusima prema Zenici. Tražio je da ja lično moram biti prisutan, jer nije bilo čoveka sa te teritorije, a da nije izgubio nekog člana familije ili čitavu familiju.

Jasno je kakav pritisak je Mladić vršio oko povlačenja civila Muslimana, i nadam se da je to svakom očigledno. Unproforci su mu tim povodom zahvalili i odgovorili da Komandant Orić neće ni da nas primi, ni sasluša, i da se tu ništa ne može učiniti, pa se ja pitam zašto sada mnogi ćute i ne daju nikakve izjave, ili zašto ne predoče javnosti svoje tadašnje zabeleške?

Moj zaključak je da ne smeju!

U Srebrenici je po šumama stradalo oko 1100 civila Muslimana, jer su bili naoružani, i odgovarali su na napade, ali je bilo i onih koji su kao nenaoružani takođe stradali, njih još oko 250 oko Srebrenice za tri godine, a vojnika Muslimana oko 2500 do 2800 do kraja rata. Svi ostali sahranjeni – doneseni su iz drugih gradova i sela.

Foto: DNP

Foto: DNP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (3)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice