U NAJLEPŠOJ ULICI U KRUŠEVCU NISU ŽIVELI SRBI: Naselili su se u prvoj polovini 19. veka i ostavili za sobom predivne kuće (FOTO)

S.BABOVIĆ

10. 08. 2023. u 20:05

U VEROVATNO najlepšoj ulici u Kruševcu u prvoj polovini 19. veka živeli su Grci.

У НАЈЛЕПШОЈ УЛИЦИ У КРУШЕВЦУ НИСУ ЖИВЕЛИ СРБИ: Населили су се у првој половини 19. века и оставили за собом предивне куће (ФОТО)

Foto:Zavod za zastitu spomenika Kraljevo

Ulica se zove Karadžićeva, a deo koji čini kulturno - istorijsku celinu zove se Grčki šor.

Niz stambeno porodičnih kuća, koje su podizane u drugoj i trećoj četvrtini 19. veka ima obeležje narodnog graditeljstva, dok je gradnja do u prvu polovinu 20. veka nastajala u stilu građanskih arhitektonskih shvatanja.

- Naziv je dobila po osnivačima Cincarima, koji su kao trgovci i majstori imali značajnu ulogu u urbanom i ekonomskom razvoju srpskog društva u prošlom veku - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. - Oni su bili vlasnici, a izgleda i graditelji, kuća varoškog tipa, koje su kao najstarije, i arhitektonski najvrednije dale naziv i prepoznatljivost celini.

Stručnjaci ZZSK napominju da su prizemne zgrade građene sa tremom i doksatom ispod kojeg je ulaz u podrum, zidova u bondruku i četvoroslivnih krovova širokih streha, pokrivenih ćeramidom. Posebnu izražajnost i lepotu ovim kućama daju doksati obradom drvenih elemenata i načinom gradnje.

- Grupu gradskih kuća karakteriše opekom zidana gradnja nad podrumom, visok sokl, skromna fasadna dekoracija u malteru, profilisani krovni venci, i pokrivač od biber crepa - objavljeno je na FB stranici kraljevačkog Zavoda. - Ilustrujući arhitektonskim sklopom graditeljsko - urbanistički razvoj Kruševca Grčki šor svojim nazivom svedoči o ulozi Cincara u njegovom stvaranju i oblikovanju tokom HIH veka.

Iako nikada nije rađena konzervacije, mnoge kuće su uspele da odole vremenu.

O trgovcima grčkog ili cincarskog porekla, koji su živeli u ovom šoru zna se dosta. Živelo ih je 10 - ak, došli su iz Aresciste, predela Zagorja u Epiru, kraja oko Janjine, čak i iz Moreje.

- U Kruševac je sa prvim Grcima pečalbarima iz Epira 1785. godine stigao Ljota Karacidis,  koji je u glavnoj ulici sazidao prvu kafanu „Mali Pariz“, a potom i „Pariz“ –navodi Slobodan Simonović u Enciklopediji Kruševca iz 2011.godine. - Posle su i drugi Grci na brdskim konjićima doveli svoje porodice i naseleli se u Karadžićevu ulicu.

Tu su sinovi starog Ljote (Nikola, Zoja i Dina) sa svojim porodicama.

Po potomcima su, precizira enciklopedista, Ljoti-Ljotići, Zoji su postali Zojići a po Paskalju- Paskaljevići. Dalji potomak ove porodice je i Mihajlo Bata Paskaljević, poznati glumac, čija je porodična kuća bila u Obilićevoj ulici.

BONUS VIDEO - OVO JE NAJSLOŽNIJE SELO U SRBIJI: Nalazi se kod Kruševca,u njemu hiljadu srca kuca kao jedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave