KOPALI SU ZEMLJU ZA VINOGRAD, A PRONAŠLI KOSTI POBIJENIH SRBA: Kod ovog manastira je bilo 18 rovova sa ostacima nastradalih vernika

S.BABOVIĆ

22. 08. 2023. u 11:46

PRELEPI manastir Rudenice kod Aleksandrovca izgrađen je početkom 15. veka, ali o strašnoj sudbini vernika, koji su stradali u vreme turskog ropstva, saznalo se tek 1959. godine, i to slučajno.

КОПАЛИ СУ ЗЕМЉУ ЗА ВИНОГРАД, А ПРОНАШЛИ КОСТИ ПОБИЈЕНИХ СРБА: Код овог манастира је било 18 ровова са остацима настрадалих верника

Foto:opstina Aleksandrovac

Radnici su kopali zemljište za manastirski vinograd.

- U porti, istočno od oltara danas leži velika kamena ploča, čiji tekst obaveštava da su ovde sahranjene kosti brojnih žrtava turskog zuluma, počinjenog za vreme neke manastirske svečanosti - napominje Adam Stošić, hroničar Kruševca i okoline.

Više detalja o strašnom događaju dao je čuveni episkop žički Nikolaj Velimirović, čijom zaslugom je manastir obnovljen 1936. godine. Štampa je izveštavala o liturgiji povodom osvećenja hrama, spominjući da je posebno istakao događaj iz prošlosti, kada su vernici "proterani od Kopaonika".

- Turci su posekli sav taj narod i žene i nejaku decu, pa su potom zapalili crkvu. Retko je naći groblje tako veliko kao groblje kod ovog manastira - naveo je u besedi episkop Nikolaj.

Mesto stradanja vernika nije i jedini razlog zbog čega treba posetiti ovaj izuzetan manastir, koji je prema ktitorskim zapisima podigao vlastelin despota Stefana, Vukašin, sa suprugom Vukosavom. Njihove freske su na južnom zidu crkve pored fresaka despota Stefana i brata Vuka, na zapadnom zidu.

Građevina pripada Moravskoj školi, ima sažeti trikonhos sa jednom kupolom i kamenom plastikom na prozorima i portalu. Iako je manastir dugo bio u ruševinama, očuvano je dosta fresaka. Ime zografa Teodora zabeleženo je na zidu oltara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)