KRUŠEVLJANIN ODGRIZAO NOS GOSTU U KAFANI: Oštećeni na sudu tražio visoku naknadu, jer je nos bio „orlovski“, natprosečnih osobina

S.BABOVIĆ

04. 09. 2023. u 07:00

MILAN Kocić, krojač iz Kruševca, odgrizao je ceo nos gostu u kafani, a oštećeni je pravdu potražio na sudu i to popriličnu, jer je „nos bio veliki“ i „pošteno ga je služio“.

КРУШЕВЉАНИН ОДГРИЗАО НОС ГОСТУ У КАФАНИ: Оштећени на суду тражио високу накнаду, јер је нос био „орловски“, натпросечних особина

Foto:FB U Vremenu starog Kruševca

Slučaj je podigao celu javnost na noge, a o incidentu, koji se odigrao u kafani „Gledston“ opširno je izveštavala štampa 1909. godine. Kocić je bio poznati krojač, ali vrlo nerazvijen. Zbog svoje skromne konstitucije, neretko je bio na meti šale u gradskim kafanama.

Zadirkivanja na račun telesne građe uglavnom je blagonaklono prihvatao, ali je poznato bilo da je umeo prilično da plane ukoliko bi se preteralo sa vicevima čiji je bio junak. Jednako je bilo poznato i to da je umeo da opasno ugrize ljude. Zbog krupnih zuba, oštrih kao brijač, dobio je nadimak Capula, što je kolokvijalno predstavljalo vlasititu imenicu od glagola „capiti“ (ujesti, ugristi).

Jedne večeri u kafani „Gledston“, kako će se ispostaviti, „capio“ je isuviše.

- Za istim stolom u kafani sedeli su Milan Kocić Capula i Jevta Mladenović zvani Gadža, ćurčija, prilično razvijen i poznati šaljivdžija – živo je izveštavala „Pravda“ 1909. - Svi gosti su pravili male i neslane viceve, ponajviše Gadža. Kocić je donekle bio raspoložen, ali kada je dara prevršila meru, sevnu očima, napravi se ljutim, premeri Gadžu od glave do pete, izabra njemu najlepši deo, skoči na sto i u tren oka, majstor Gadžin nos poče se grčiti i skupljati na patosu tužno šišteći.

Ranjenik je opipao mesto gde je bio nos, ali ga tamo, kako se slikovito opisuje u izveštaju, prosto „nije našao“. Umesto nosa, tu je stajao „jedan pokrvavljeni patrljak, koji visoko štrčaše u vis“. Oštećeni zanatlija je završio u bolnici, gde su mu, ako je verovati novinarima i nekim čudom početkom 20. veka, hirurzi vratili nos na mesto.

Nastavak drame je usledio na sudu. Gadža je optužio Capulu Načelstvu okružnom tražeći na ime naknade u to vreme vrlo visokih 5.000 dinara. Pravo bogatstvo zahtevao je zbog karakteristika svog nosa.

- Nos sam imao imao orlovski, tako da sam ribu u vodi i pticu u vazduhu mogao nadaleko da osetim, a sada sam ostao bez svoga preimućstva - napisao je u svom zahtevu Jevta Mladenović.

Epilog celog slučaja, uključujući i to da li je Mladenović uspeo da povrati istančano čulo mirisa i da li je Kocić još koji put izgrizao nekog sugrađanina, ostao je nepoznat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)