SRPSKO SELO U KOME SE DECENIJAMA NIKO NIJE POSVAĐAO: Svi se mole u crkvi braće Nemanjića

S.BABOVIĆ

09. 09. 2023. u 07:00

MEŠTANI Orašjka kod Varvarina kažu da se decenijama niko ni sa kim nije posvađao u ovom selu, a veruju da neobičan mir među komšijama duguju hramu Jovana Krstitelja.

СРПСКО СЕЛО У КОМЕ СЕ ДЕЦЕНИЈАМА НИКО НИЈЕ ПОСВАЂАО: Сви се моле у цркви  браће Немањића

Foto N. Petrović

Ova crkva se zove i „crkva pomirenja“. Po predanju su se baš na tom svetom mestu pomirila braća Nemanjići Milutin (1253-1321) i Dragutin (1252-1316), posle sukoba koji je trajao punih 11 godina.

Prema više istorijskih izvora, razdor među braćom trajao je od 1301. do 1312. godine. Pretpostavlja se da je do sukoba došlo usled Milutinove sve bliskije veze sa Vizantijom. Pomirenje posle iscrpljujućih svađa i vojevanja pomogla je njihova majka, slavna Jelena Anžujska, uz podršku episkopa Danila i hilandarskog igumana Nikodima.

U Letopisu neobične „crkve pomirenja“ piše je da je manastir na temeljima starije građevine sagradio kralj Milutin i da se otuda, negde od 1321. godine i smatra njegovom zadužbinom. Paroh oraški, protojerej Bratislav Petrović posvedočio je svojevremeno da je najstariji hram u varvarinskom kraju na obroncima Juhora rušen više puta posle seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine.

- Na ovom mestu je pročitano čuveno pismo Miloša Obrenovića kojim je 1815. godine pozivao na Drugi srpski ustanak - ispričao je oraški paroh Bratislav Petrović. - Po ugušenom ustanku, Turci su za odmazdu porušili čitavu crkvu, a monaštvo je tada napustilo svetinju. Hram su ponovo sagradili monasi manastira Kalenić, a živopisan je u dva navrata 1840. i 1850. godine.

Putopisac Joakim Vujić posetio je Orašje početkom 19.veka.

- Pri koncu sela nahodi jedan stari manastir koji se ravno imenuje Orašje i sada nema nikakvog kaluđera, nego je potpao pod mirksu cerkvuzapisao je Joakim Vujić.-Obače u vreme rata serpskoga vožda G. Petrovića, bjašeova crkva od Turaka popaljena, razorena i mnogo tiranstva i razbojničestva po njoj počinjena.

Crkva, kao i sela poznata je i po izvoru mineralne vode bogate selenom. Slučajno su ga otkrili monasi kopajući bunar. Ispostaviće se, mnogo godina kasnije, da ova voda obiluje selenom.

Kako bi sačuvali sećanje na neobično predanje o Nemanjićima, hram i biblioteka, zajedno organizuju manifestaciju "Sveto mesto pomirenja". Nedavno je održana po treći put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?