SRPSKA PRESTONICA BERBE: U ovom gradu proizvode vino još od 12. veka (FOTO)

S.BABOVIĆ

09. 09. 2023. u 07:00

ZVANIČNI izvori svedoče da se vino u Aleksandrovcu proizvodi još od 12.veka.

СРПСКА ПРЕСТОНИЦА БЕРБЕ: У овом граду производе вино још од 12. века (ФОТО)

Foto:Zavičajni muzej Župe

Zapis velikog župana Stefana Nemanje, koji je 1196. godine poklonio vinogradarska sela manastiru Studenica, jedan je od najvernijih dokaza vinskog nasleđa. Ta baština posebno će se proslaviti od 14. do 17.septembra na čak 58.Župskoj berbi, koja je i šansa da se uverite da je Aleksandrovac nezvanična prestonica vina.

 U Muzeju vinarstva i vinogradarstva čuvaju dragocene eksponate koji svedoče o tome. Tragovi poljoprivrede u Župi stari su 7.000 godina. I zgrada u kojoj se nalazi muzej ima posebnu istoriju. Tu je 20-ih godina otvorena Vinodeljsko-voćarska škola, čiji su naslednici u Poljoprivrednoj školi "Sveti Trifun".

Foto:Zavičajni muzej Župe

Starinske alatke, muljače, vage, burad, prese, kazani deo su muzejske kolekcije. Tu su i fotografije prvih enologa i podrumara, njihove sveske i knjige iz kojih je svojevremeno učio i akademik Dobrica Ćosić, rođen u trsteničkom selu Velika Drenova. Požutele stranice narudžbenica i popisa, još od formiranja Lozno-voćnog rasadnika 20-ih godina prošlog veka, pokazuju koliko su Župljani bili domišljati trgovci.

Posebno muzejsko mesto imaju istorijati i vina 19 aleksandrovačkih porodica.

Oko 50 porodičnih vinarija radi u „srpskoj Šampanji“, kako je 1904. godine ovaj kraj nazvao francuski konzul Deko. Samo iz malih aleksandrovačkih vinarija godišnje se "natoči" oko 20 vagona vina, koja dospevaju na trpeze Evrope, SAD, Azije. Ekskluzivne degustacije neke od probranih vina moguće su i u muzeju.

Da se preskoči nikako se ne sme Zavičajni muzej Župe, rekonstruisan prošle godine i sa postavkom, koja između ostalog nudi jedinstvene praistorijske figurine.

Ceo Aleksandrovac živi za vino i od vina. Gaji se tamjanika, prokupac, ali i župski bojadiser, smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, rizling.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)