ONI SU ŽIVELI OVDE: Zorica Milosavljević, novinarka, objavila knjigu, svedočanstvo o ljudima koji su obeležili Sremske Karlovce

Lj.P.

13. 10. 2023. u 14:08

SREMSKI Karlovci, centar srpske duhovnosti i kulture, oduvek je bilo mesto u kom su živeli poznati i manje znani, obični ljudi i čitave porodice i u njima proveli ceo život.

ОНИ СУ ЖИВЕЛИ ОВДЕ: Зорица Милосављевић, новинарка, објавила књигу, сведочанство о људима који су обележили Сремске Карловце

FOTO: Branko Lučić

 Zanimljive priče o njima, ali i događajima iz bogate karlovačke prošlosti, među korice knjige „Oni su živeli ovde...“ sabrala je Zorica Milosavljević, novinar novosadskog „Dnevnika“, promovisanoj sinoć u „Prometeju“.

Trideset šest priča, smeštenih u razdoblju od 18. do 21. veka, posvećeno je njima, patrijarsima, sveštenicima, visokim intelektualcima, ministrima, diplomatama, umetnicima, vinogradarima, vinarima, ruskoj aristokratiji, „običnim ljudima“, stradalnicima u ustaškim logorima… Uz njih, tu su i četiri priče koje govore o osobenostima Sremskih Karlovaca, kojih je na pretek.

Autorka je, između ostalog zabeležila priče o Vladimiru Nikoliću, arhitekti koji je svoj graditeljski trag najdublje utisnuo u Sremskim Karlovcima, patrijarhu Georgiju Brankoviću, velikom zadužbinaru, borcu za narodno-crkvenu autonomiju i srpsku prosvetu u Austrougarskoj, poslednjem karlovačkom patrijarhu Lukijanu Bogdanoviću, potom i o prvom Srbiju iseljeniku u SAD i prvom Srbiju koji je dobio američko državljanstvo -Đorđu Šagiću (Džordž Fišer), ruskim izbeglicama iz Carske Rusije, poslednjoj grofici Branković, poslednjim karlovačkim pivarima -porodici Šober i mnogim drugim.

- Većina su priče o porodicama kojih više nema u Sremskim Karlovcima i kojih nema uopšte – kazala je autorka knjige. - Kuće pojedinih junaka ove knjige, odavno više ne pripadaju njima i sve je manje sugrađana koji znaju ko je nekada živeo u njima. To je jedan od osnovnih motiva za moje istraživanje i objavljivanje priča. Nijedna priča nije ispričana do kraja, ima ih još, čekaju da budu objavljene i ostanu sačuvane za budućnost.

Zorica je svoje istraživanje potkrepila arhivskom građom, sačuvanoj u muzejima i arhivama, ali i u privatnom vlasništvu. Priče koje je predstavila u knjizi upotpunila je i usmenim svedočanstvima potomaka i neposrednih svedoka, kao i obiljem fotografija sačuvanih u porodičnim albumima i muzejskim zbirkama.

- Za nekog ko poseduje istraživački insitkt i sledi ga, ovo mesto nepresušan je izvor interesantnih priča, do kojih se dolazi razgrtanjem naslaga slojevite prošlosti ove ubave varoši – kaže autorka knjige. - Nekada put do priče traje dugo i iziskuje dosta napora. Najveći izazov za mene su teme i ličnosti nedovoljno istražene, one kojima preti opasnost da trajno budu pokrivene velom zaborava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)