OTKRIVEN GROB IZ RANOG BRONZANOG DOBA: Kraj pokojnika, u zgrčenom položaju, pronađeni i delovi nakita od plemenitog metala.

Игор Митић
Igor Mitić

16. 10. 2023. u 21:37

Tokom ovogodišnjih međunarodnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Svinjarička čuka, u blizini Caričinog grada, u novootvorenoj sondi otkriven je grob najverovatnije iz ranog bronzanog doba. Kraj pokojnika, u zgrčenom položaju, pronađeni i delovi nakita od plemenitog metala.

ОТКРИВЕН ГРОБ ИЗ РАНОГ БРОНЗАНОГ ДОБА: Крај покојника, у згрченом положају, пронађени и делови накита од племенитог метала.

foto: Narodni muzej Leskovac

Arheolozi su nastavili rad i na istraživanju ranije otkrivenih kulturnih slojeva starijeg neolita, datovanih u prvu polovinu šestog milenijuma pre nove ere, odnosno starčevačke kulture.

Iskopavanjima su registrovani ostaci konstrukcije od pleteri i lepa, sa pratećim jamama za stubove, koji najverovatnije predstavljaju ostatke nekog stambenog objekta, a nastavljeno je i israživanje ostataka jednog objekta koji je spaljen.

Tokom ovogodišnjih iskopavanja pronađen je veliki broj keramičkih fragmenata, ljudskih i životinjskih figurina, oruđa od različitog materijala kao i drugih artefakata iz svih perioda zastupljenih na lokalitetu.

foto: Narodni muzej Leskovac

- U sondi koja je otvorena tokom ovogodišnje kampanje, u centralnom delu lokaliteta, iskopano je oko 20 metara kvadratnih kako bi se potencijalno istražila anomalija koja je dobijena geomagnetnim merinjima. U južnom delu sonde registrovan je grob, najverovatnije iz ranog bronzanog doba – priča arheolog Vladimir Stevanović, viši kustos Narodnog muzeja u Leskovcu – Grobna konstrukcija sastojala se od kamenih ploča koje su formirale pravougaonu cistu, a pokojnik je na dno ciste položen u zgrčenom položaju na levom boku.

U grobu su otkriveni i delovi nakita od plementitog metala, naušnica i ogrlice, položene pored glave pokojnika. Uporedo sa iskopavanjima trajao je i proces pranja, sušenja i obrade nalaza, a kampanja je trajala mesec dana, od polovine avgusta do polovine ovog meseca.

Istraživači za sledeću godinu planiraju nastavak radova u već iskopanim sondama kao i širenje centralne sonde kako bi se ustanovilo eventualno postojanje novih grobova. U međuvremenu, sonde su zaštićene najlonom i slojem zemlje, dok su profili iskopa zaštićeni džakovima ispunjenim zemljom. Istraživači dodaju da je lokalitet ograđen kako bi bio nedostupan u periodu između dve kampanje.

MEĐUNARODNA SARADNjA

Svinjarička čuka leži na blago uzvišenoj obali Svinjaričke reke nedaleko od Lebana. Na ovom lokalitetu, u okviru austrijsko-srpske naučne saradnje, istraživanja traju šest godina. Dosadašnja saznanja potvrđuju dugotrajno naseljavanje ove rečne terase i to od starijeg i srednje neolita, poznog bakarnog doba, srednjeg i poznog bronzanog doba, starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka. Kampanju finansira Austrijski arehološki institut u Beču, a partneri na projektu su Arheološki institut iz Beograda i leskovački Narodni muzej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)