NA MOLITVU POZIVA ČAK 13 ZVONA: Ovaj manastir je poseban i po čarobnoj muzici, koja se u njemu čuje (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

23. 10. 2023. u 19:00

MANASTIR Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina poznat je po čudima i lepoti, ali je od prošle godine magičan i po zvuku zvona, koji se iz njega čuje.

НА МОЛИТВУ ПОЗИВА ЧАК 13 ЗВОНА: Овај манастир је посебан и по чаробној музици, која се у њему чује (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto S. Babović

Ruski livci u Sankt Peterburgu izlili su crkveno zvono teško čak 15 tona, zahvaljujući dvojici vernika, prijatelja Srba. Zvonjava se danas čuje na razdaljini većoj od 30 kilometara.

Da će se na ovom svetom mestu čuti "carsko rusko zvono" bile su proročke reči starca Tadeja Vitovničkog. Ostale su i zapisane. Kako je „Novostima“ posvedočio potonji episkop hvostanski Aleksej, vikar Patrijarha Porfirija, da se "ovde hoda po kostima mučenika", govorio je mudrac Tadej, mislivši na kosti stradalnika, Srba i Rusa, koji su poginuli 1810. u Varvarinskoj bici protiv Turaka. 

Zvono je prošlog oktobra osveštao Patrijarh Porfirije.

Bratstvo je izgradilo ovu svetkovinu pre 20 godina, pored omalene Crkve Svetog Luke, koja je podignuta deceniju ranije. Ona je proširena i sačinjen je pravi Saborni hram. Podignuta je i nova crkva, jedinstvena po zaštitnicima. Posvećena je svetim carevima mučenicima, Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu.

Uz neimarske poduhvate obnove manastira, bošnjanska svetinja, koja je postojala i u 14.veku, poslednjih godina dobijala je zvona. Sada ih je na Kneževoj kuli osam, a u okviru celog manastirskog kompleksa čak 13.

Zvona su samo neka od dragocenosti manastira, koji je podignut na divljen kupinjaku, pored velikog zapisa. Monasi čuvaju ikone Pećke Krsnice i Hrista Spasitelja u priprati Crkve Svetog Luke, oslikane u Pećkoj patrijaršiji, ikonu Bogorodice Trojeručice dopremljena uz blagoslov iz Hilandara, ikonu Bogorodice Mlekopitatelnice živopisana u Kareji i ikonu Bogorodice Vladimirske.

Tu su i mošti svetih u kivotima od trešnjinog drveta, svete sasude, neke rađene u filigranu, stara jevanđelja, krstovi, svećnjaci, crkvene zastave. Manastir ima bogau bibliteku,letnjikovac,konak. U manastirskom krugu je i jedinstveno groblje od starih nadgrobnih spomenika i 130 krstova iz Počekovine. Na stotine vernike dolazi na ovo sveto mesto u Bošnjanu. Zvona se čuju i u susednim selima.

BONUS VIDEO - OSLIKAVANjE HRAMA U TRSTENIKU: Pogledajte kako izgledaju prvih 1.000 kvadrata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?