DANAS SLAVI OVAJ MANASTIR: Prvi put se spominje 1382. godine, a spasli su ga arheolozi (FOTO)

S.BABOVIĆ

04. 12. 2023. u 10:40

VAVEDENjE Presvete Bogorodice slava je manastira Drenča kod Aleksandrovca, koji se smatra jednim od najlepših u SPC.

ДАНАС СЛАВИ ОВАЈ МАНАСТИР: Први пут се спомиње 1382. године, а спасли су га археолози (ФОТО)

Foto:Zavod za zastitu spomenika Kraljevo

Manastir je poseban iz mnogo razloga. Ktitor manastira sa Crkvom posvećenom Vavedenju bio je monah Dorotej, nekadašnji iguman Hilandara, sa svojim sinom Danilom, potonjim patrijarhom Danilom Trećim. Gradili su od 1351. do 1379. godine, ali se manastir prvi put spominje u Dorotejevoj povelji iz 1382. godine, izdatoj u Žiči.

Grobovi ktitora pronađeni su u manastiru, gde su otkriveni i ostaci temelja manastirskih konaka s kraja 14. i početka 15. veka, vredni kuhinjski i luksuzni fragmenti moravske keramike, kao i fragment zoomorfnog izlivnika, koji je pravi raritet na prostoru naše zemlje.

Danas je poznato da su Turci srušili Drenču sredinom 15. veka. Pet vekova kasnije krenula je revolucionarna obnova. Kompletna restauracija manastira sa crkvom smatra se jednim od najcelovitijih i najuspešnijih projekata te vrste u Srbiji. Počela je davne 1952. godine na osnovu projekta Branislava Vulovića, a kasnije, 60-ih godina, poduhvat je došao u ruke akademika prof. dr Mirka Kovačevića, koji je bio ključna figura za nastavak obnove manastirskog kompleksa od 2002. do 2006. godine.

Obnova i istorijat poznatog manastira opisani su u monografiji „Manastir Drenča – od ruševine do hrama”, koju su objavili autori prof. dr Mirko Kovačević i arheolog Gordana Gavrić iz Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo. Jedinstven projekat pokazuje kako jedan skoro porušeni kompleks može da opet zaživi u nekadašnjem sjaju.

- Hilandar je svakako bio uzor barem delu moravske škole, tačnije spomenika nastalih u vreme kneza Lazara i despota Stefana - rekao je, svojevremeno, neumorni profesor dr Mirko Kovačević na promociji dragocene monografije 2015. godine. - Istraživanje o bliskim vezama Hilandara i Drenče još uvek traju.

Bogomolja je osvanula i na filmu „Drenča - cvet moravske arhitekture” režisera Gorana Erčevića.

- Poseban segment posvetili smo poveljama u vezi sa Drenčom – ispričao je „Novostima“ režiser Goran Erčević. Ima ih tri (dve su pisane na Kozniku kraj Aleksandrovca, a jedna u Žiči), a najpoznatija - Dorotejev svitak (na slici), čuva se pod brojem 56 u hilandarskoj biblioteci. Upravo u njoj i piše da knez Lazar manastiru poklanja dvor u Naupari.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)