POGLEDAJTE ŠTA RADI OVA SUPER BAKA: Danica Vlahović na pragu 9. decenije drži časove aerobika, a na energiji samo mogu da joj zavide (FOTO)

Lj.P.

10. 01. 2024. u 19:00

NA već pomalo požuteloj krštenici piše da je rođena na Miholjdan, 12. oktobra 1946. Zakoračila je u 78 leto, a na vitalnosti, gipkosti tela i bistrini uma, mogu da joj pozavide, ne samo njene ispisnice, već i mnogo mlađe dame.

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА РАДИ ОВА СУПЕР БАКА: Даница Влаховић на прагу 9. деценије држи часове аеробика, а на енергији само могу да јој завиде (ФОТО)

foto: pRIVATNA ARHIVA

 To je Danica Vlahović, poznata svima u njenom Vrbasu, ali i mestima u okolini. Sa stažom fitnes instruktorke dužim od pola veka, Dana, kako je svi zovu, toliko besplatno drži časove aerobika ženama i nikada im nije naplatila niti jedan sekund vežbanja.

Ova trostruka majka, baka troje unučadi i praunuke, od detinjstva se bavila sportom, rukometom i trčanjem doduše rekreativno, i kasnije je nastavila da bude aktivna i vežba, a od pre tačno 53 godine, svoje znanje i savete kako da očuvaju zdravlje, prenosi generacijama žena.

foto: pRIVATNA ARHIVA

- Bez vežbanja, ja sam mrtva – kazuje nam na početku razgovora simpatična Dana. - Uveče, posle sat i po napornog treninga, normalno je, da sam umorna, ali sutradan ujutro ustanem kao čigra. Ja sam zdravstveni radnik, 40 godina sam bila laborant u bolnici u Vrbasu, a po odlasku u penziju nastavila sam i dalje da radim u privatnoj laboratoriji. Samo da me noge nose, radiću i vežbaću do kraja života.

Sa Danom su za više od pola veka vežbale generacije i generacije, broja im ne zna, a u njenim grupama danas, najmlađa devojčica ima 15 godina, a najstarija osam decenija. Među njima, studentkinje, domaćice, profesorice, doktorice, penzionerke... Mada nema automobil, 23 godine je dva puta nedeljno autobusom putovala o svom trošku u osam kilometara udaljenu Kucuru, a već nekoliko godina, na isti način prevaljuje devet kilometara između Vrbasa i Bačkog Dobrog Polja, kako bi i tamošnjim, njenim devojkama, kako ih zove, priuštila besplatne treninge.

foto: pRIVATNA ARHIVA

Otkrivajući nam kako je sve počelo, energična Dana, koja kao da nema nameru da ostari, veli da je za sve „krivo“ njeno zdravlje i urođena srčana mana, zbog čega joj je lekar na Klinici u prestonici, posle drugog porođaja, rekao da sa tim „problemom“ može da živi sto godina, ali joj je preporučio fizičku aktivnost. Shvatila je to vrlo ozbiljno i odmah se sa nekoliko poznanica organizovala, i u jednoj osmoletki su pronašli salu. Tako je sve krenulo, i traje i danas.

TRENER IVANE ŠPANOVIĆ

PRIČA o Danici Vlahović, stigla je i do Gorana Obradovića, trenera naše najuspešnije atletičarke, skakačice u dalj, Ivane Španović. Obradović ju je posetio u Vrbasu i poklonio srsku zastavu i dres reprezentacije.

- U početku, nastavnica fizičkog Slavka Tamaš, pokazala nam je vežbe i sve sam ih upamtila – priseća se Dana svog početka, ističući da je mic po mic krenula sama da drži časove. - Seljakali smo se iz jednog u drugi prostor, dok se u Vrbasu nije otvorio rekreativni centar i od tada imamo besplatnu salu. Stekla sam u međuvremenu diplomu operativnog fitnes trenera, iako sam bila najstariji kandidat, dobila sam vrhunsku ocenu. Plivam i pešačim, ali vežbanje mi je najvažnije.

foto: pRIVATNA ARHIVA

Žena puna energije, postiže sve. Dobrom organizacijom, uvek je uspevala da uskladi porodične, obaveze na poslu u bolnici i zadovoljstvo da vežba, a imala je, setno kaže, veliku podršku, sada pokojnog supruga Mila Vlahovića i naravno, dece. Nije Dana prestajala sa vežbanjem, ni kada je pre tri godine izgubila sina Milutina, filmskog režisera, koji je usled bolesti iznenada preminuo u 46 godini, a na trening je dolazila i kada je nosila gips na ruci.

NAGRADE

DANINA požrtvovanost i posvećenost kako poslu medicinskog radnika, tako i trenera, nije ostala nezapažena. Dobitinica je je Oktobarske nagrade 2011. godine, najvećeg priznanja u Vrbasu za zaslužne građane. A Sportski savez Vojvodine joj je dodelio priznanje za aktivnost u sportu.

- I posle porodične tragedije, našla sam snage da nastavim dalje – kazuje nam naša sagovornica, kojoj je vežbanje stil života i prenosi ga na generacije. - Kada sam u društvu, trudim se da budem pozitivna i da to prenesem na druge. Kada sam sama, samo ja znam kako mi je.

Najveća satisfakcija za ono što radi joj je, ističe, to što je njene devojke vole i poštuju, a i ona njih!

foto: pRIVATNA ARHIVA

Kondicioni trener fudbalerima

U DANININOJ biografiji ostaće zabeleženo i da je pre 27 godina, devet meseci bila kondicioni trener A timu fudbalskog kluba CFK u Vrbasu. Prisećajući se te, kako kaže, epizode, kaže da je tada imala 50 godina, a mladići tek punoletni, mogla je majka da im bude.

- Njihov tadašnji trener iz Beograda me zamolio, i pristala sam. Momcima sam odmah na početku rekla da će vežbati uz muziku, baš kao što se radi na mojim časovima aerobika, i nisu se bunili – prepričava nam Dana. - Iako su svaki dan trčali na terenu i sa loptom, moji treninzi im u početku nisu bili baš laki, a svedok tome je da su posle tri dana svi imali upalu mišića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!