KNJIGE - SNAŽAN MOST SA SRBIJOM: Od juče dostupna interaktivna digitalna biblioteka sa delima pisaca iz dijaspore

D.B.M.

01. 02. 2024. u 12:18

KNjIGE naših pisaca iz rasejanja od juče su dostupne na sajtu www.bibsd.org, kada je počela da radi i digitalna biblioteka srpske dijaspore, odnosno baza za pohranjivanje i pretraživanje knjiga. Projekat Fonda dijaspora za maticu podržala je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

КЊИГЕ - СНАЖАН МОСТ СА СРБИЈОМ: Од јуче доступна интерактивна дигитална библиотека са делима писаца из дијаспоре

Fond dijaspora za maticu

- Građenje digitalnih mostova postaje naša nužnost - istakla je Andrijana Taskov, rukovodilac projekta. - Nikada nije bilo lakše povezati se, pa propuštanje da se na građenju i održavanju veza radi, postaje nedopustivo. Ova interaktivna digitalna platforma postaje naš doprinos toj dužnosti. Verujemo da će biblioteka otvoriti vrata istraživačima koji bi se zainteresovali za proučavanje puteva našeg rasejanja i za njihovo stvaralaštvo. Biblioteka je tek započela život. Verujemo u moć knjiga da povezuju, oplemenjuju i čine nas boljim.

Fond dijaspora za maticu

 

Živadin Jovanović, direktor Fonda, zahvalio je timu programera, dizajnera, istraživača i volontera, koji su radili prethodnih meseci na pripremi i postavljanju baze, a i dalje rade na popunjavanju i prikupljanju podataka.

Fond dijaspora za maticu

 

Povezivanje i podrška

IZUZETNO cenimo pomoć u povezivanju sa udruženjima i predstavnicima srpskih zajednica u inostranstvu. Važno nam je da što više naših ljudi u svetu sazna za ovaj projekat i da ostvarimo što veću koheziju na objedinjavanju stvaralaštva srpske dijaspore - kaže Taskov.

Zamišljeno je da se u biblioteci nađe najveći broj dela autora iz srpskog rasejanja, bilo kog žanra, kao i dela pisaca iz matice koja se tiču odnosa matice i rasejanja. Biblioteka će, kako kažu osnivači, obezbediti i odgovarajuću dokumentaciju o srpskom rasejanju, o istoriji, uzrocima, posledicama ali i rezultatima procesa iseljavanja. Osmišljena je kao jedinstveni centar koji doprinosi očuvanju i jačanju veza Srbije i dijaspore kroz čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!