CENE GA VIŠE I OD GVARDIOLE: Vojislav Jakšić, brat čuvenog golmana "El grande" Milovana ostavio neizbrisiv trag u razvoju fudla na Sri Lanki

D. Matović

15. 03. 2024. u 16:47

PRIČA o Vojislavu Jakšiću (1899-1984), rođenom bratu čuvenog golmana "El Grande" Milovana, podseća na skromne, ali moćne temelje na kojima se fudbal gradi. Zaboravljena zvezda "Čukaričkog", šezdesetih godina 20. veka bio je ključna ličnost fudbalske revolucije na Sri Lanki. Znanje je delio u klubovima Viktori i Sonders, koji su u njegovo vreme osvojili mnoge važne trofeje u Aziji. Zato je i dan-danas u ovoj ostrvskoj zemlji cenjeniji i od slavnog Gvardiole.

ЦЕНЕ ГА ВИШЕ И ОД ГВАРДИОЛЕ: Војислав Јакшић, брат чувеног голмана Ел гранде Милована оставио неизбрисив траг у развоју фудла на Сри Ланки

Foto: N.Skenderija

Iako su prošle decenije od njegove smrti, Jakšić u Sri Lanki nije zaboravljen. Svake godine 25. januara, na dan njegovog rođenja, Srilančani se sećaju omiljenog trenera.

- Fudbal je mom ocu bio u srcu i duši - kaže nam Jakšićeva ćerka Gordana. - Kada je kao službenik Ministarstva inostranih poslova otišao na Šri Lanku, mnogo vremena je provodio na tamošnjim fudbalskim stadionima. Video je da fudbaleri prave greške na treninzima, pa nije odoleo dok je stajao pored terena da ne sugeriše fudbalerima šta treba da urade da trening bude bolji, s obzirom na to da je, pre dolaska na Cejlon, u Beogradu trenirao manje klubove. Igrači su rado prihvatali njegove savete, a kasnije su ga pozvali iz kluba Viktori da ih trenira. Ubrzo i iz Sondersa. Od ambasade nije dobio dozvolu da se u radno vreme bavi fudbalom, pa je ustajao u šest ujutru i do osam trenirao Viktori, a posle radnog vremena, fudbalere Sondersa. Nije mogao da ode ni na prvenstvo, već im je telefonom govorio šta da rade.

privatna arhiva

 

Bandaranaike tražila da ga vidi

 

KADA je 1974. premijerka Šri Lanke Sirimavo Bandaranaike posetila SFRJ, Tito joj je rekao da je naša zemlja uvek pomagala njenoj. Bandaranaike mu je rekla da nije tako, da im nismo dali Jakšića i zatražila je da ga vidi. Tito nije znao ko je taj Jakšić, ali je tražio da ga pronađu i dovedu. Tata nam je pričao da se uplašio kada su mu rekli da Tito želi da ga vidi. Tek kad je došao u rezidenciju i video gošću sa Sri Lanke, shvatio je o čemu je reč - priča Gordana.

Jakšićeva deca, sin Zoran i ćerka Gordana, čuvaju sećanje na oca s ponosom i ljubavlju.

- Tata je 1964. trenirao tim Cejlona koji je učestvovao na Aga Kan Gold kupu u Daki u istočnom Pakistanu. Bio je jedan od najboljih stranih počasnih fudbalskih trenera svih vremena, a kada je odlazio iz Sri Lanke, u njegovu čast održan je prijateljski oproštajni susret između klubova Viktori i Sonders koji je završen nerešenim rezultatom - priča Gordana. - Tata nikada nije naplaćivao trenerske usluge, radio je iz ljubavi i zadovoljstva. Brzo je postao popularan, pa su ga obični ljudi zaustavljali na ulici. Bili su zahvalni što je pomogao u razvoju njihovog fudbala.

Foto: N.Skenderija

 

Vojislav i njegov brat Milovan, imali su teško detinjstvo.

- Bili su ratna siročad. Dedu su u Mojkovcu ubili Austrougari 1914, a baba je, da bi spasila sinove, pobegla sa njima u Kragujevac. Nije se snašla i morala je decu da smesti u sirotinjski dom. Milovana su brzo poslali u Novi Sad, a tata je ostao u Kragujevcu. Milovan se slučajno upoznao sa Živkom Popovićem, stricem Koče Popovića. Živku se mnogo dopao, pa ga je usvojio i doveo u Beograd. Kasnije je došao i moj tata. Obojicu je odškolovao, a Milovan je otvorio knjižaru "Jakšić" u Makedonskoj ulici - priča nam Zoran.

privatna arhiva

 

Braća Jakšić igrali su fudbal za dva različita kluba na različite načine. Vojislav je bio napadač u FK Iskra, koji je 1936. postao Čukarički, dok je Milovan bio golman u FK Soko, koji je pripojen FK BSK.

- Kada su njihovi klubovi igrali jedan protiv drugog i ako tata da bratu gol, Milovan ga je jurio niz teren da ga prebije, a pošto nije mogao da ga uhvati, pretio mu je da će dobiti batine kada se vrate kući. Milovan je bio šest godina stariji i za tatu je njegova reč bila zakon, ali fudbal je u tatinom i strikovom životu bio pokretač za sve - kaže Gordana.

privatna arhiva

 

Vojislav je posle Drugog svetskog rata izabrao diplomatsku karijeru. Tako je i stigao do Sri Lanke.

- Često je pominjao dan kada je napuštao Cejlon, kada je ceo Kolombo izašao na ulice da nas isprati do luke. Prostrli su bele čaršave i bacali orhideje dok smo odlazili.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu