OTADŽBINU VOLEO VIŠE OD ŽIVOTA: U Klenku odata počast heroju sa Košara Dejanu Kostiću - Iz Austrije došao da dobrovoljno brani zemlju (FOTO)

S. KOSTIĆ

14. 04. 2024. u 20:00

PRE tačno 25 godina, tamo gde su vođene najžešće borbe za opstanak tadašnje SR Jugoslavije a protiv NATO avijacije i albanskih terorista, najskuplju cenu, kao i 108 drugih srpskih vojnika, platio je i Dejan Kostić (21) iz Klenka, nadomak Rume.

ОТАЏБИНУ ВОЛЕО ВИШЕ ОД ЖИВОТА: У Кленку одата почаст хероју са Кошара Дејану Костићу - Из Аустрије дошао да добровољно брани земљу (ФОТО)

Foto: S. Kostić

Mladić koji se te 1998. dobrovoljno prijavio za služenje vojnog roka, mir u večnoj kući pronašao je tek šest godina posle pogibije na Košarama.

Uz državne počasti, intoniranje himne i prisustvo predstavnika Ministarstva odbrane, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Opštine Ruma, boračkih udruženja i Dejanove porodice i prijatelja, na starom groblju u Klenku odata je pošta mladiću koji je stradao u najvećoj bitki u novijoj srpskoj istoriji.

Foto: Opština Ruma

Dejanov otac Duško je podsetio da je njegov sin iz Austrije, gde su tada živeli, dobrovoljno otišao u septembru 1998. godine na odsluženje redovnog vojnog roka u Valjevo, a kasnije je prekomandovan na najvažnije, strateško mesto - granicu Srbije i Albanije, gde je svoj, tek započeti život, položio braneći zemlju u borbi sa terorističkom OVK.

Predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković naglasila je da je naša dužnost kao društva da negujemo kulturu sećanja na sve stradale vojnike i mladiće koji su branili svoju otadžbinu i narod, jer njihovi herojski činovi i nesebična ljubav prema otadžbini ostaju kao zavet.

U vojničkom odelu

U večnu kuću Dejan Kostić položen je 6. aprila 2005. godine u selu Klenak. Na crnom mermernom spomeniku, u vojničkom odelu, u rukama drži pušku, spreman za odbranu zemlje, kao i tog aprila, kada je dao svoj život.

Ćirić Bošković je podsetila da Dejan Kostić od pre tri godine ima svoju ulicu u Klenku, da se tabla nalazi baš na njegovoj rodnoj kući, a da ulicu u Rumi ima i Miša Uboja, takođe srpski heroj koji je nešto ranije, polovinom 1998. godine, položio život kao redovan vojnik, u borbi sa teroristima u južnoj srpskoj pokrajini - Kosovu i Metohiji.

- Moramo da se sećamo ljudi koji su dali živote na braniku otadžbine, ali i da ukazujemo dužno poštovanje svima koji su branili našu zemlju. Dejan Kostić je srpski junak, heroj koji dolazi iz redova romske nacionalne zajednice. To mi je veoma važno da kažem, zato što su Romi i Srbi bratski narodi, jednako su delili i dobro i zlo - kazao je Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Foto: S. Kostić

Oko 200 vojnika Vojske Jugoslavije na redovnom odsluženju vojnog roka, među kojima je bio i Kostić, starosti između 19 i 20 godina, branilo je položaj od napada 2.000 terorista OVK i regularne Vojske Albanije. Nakon krvave bitke i granatiranja karaule Košare, Dejanova porodica dobila je informaciju da je on nestao i tako se vodio od 16. aprila 1999. godine. Nada da će se pojaviti i strepnja da je zarobljen u nekom šiptarskom logoru, ugasila se pre 19 godina, nakon DNK analize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave