INSTRUMENT ZA KONCERT POZAJMIO MU PROFESOR: Kikinđanin Matija Francuski u LJubljani uspešno studira na Akademiji za glazbu FOTO

Рада Шегрт
Rada Šegrt

13. 05. 2024. u 11:00

Kikindski osnovac, novosadski srednjoškolac, ljubljanski student Matija Francuski (21) nanizao je bezbroj najviših nagrada na muzičkim takmičenjima. Sada je na trećoj godini Akademije za glazbu u Ljubljani, uspešan je student, ali nema klarinet koji bi mu odgovarao za ovaj stepen obrazovanja.

ИНСТРУМЕНТ ЗА КОНЦЕРТ ПОЗАЈМИО МУ ПРОФЕСОР: Кикинђанин Матија Француски у Љубљани успешно студира на Академији за глазбу ФОТО

Foto: R. Šegrt

Zato je na solističkom koncertu, koji je pre nekoliko dana održao u rodnom gradu, svirao na instrumentu koji mu je pozajmio profesor iz kikindske Osnovne muzičke škole Marko Ćurčić. U njegovoj klasi je i završio niže muzičko obrazovanje i to po ubrzanom programu, za samo dve godine.

- Instrumenti su skupi, a nisu jeftini ni usnici. Imam klarinet koji sviram od srednje škole, a usnik koristim već tri godine. Oboje bi trebalo da promenim, ali nemam novca. Potreban mi je A klarinet, kakav ima profesor Ćurčić, ali još ne mogu to sebi da priuštim. Moje školovanje finansiraju isključivo roditelji i teško je skupiti novac - iskreno priznaje izvanredni mladi muzičar, koji je do sada dobio najznačajnija priznanja na takmičenjima u Srbiji.

Foto: R. Šegrt

Koncert u Kikindi

Kao srednjoškolac proglašen je za najboljeg učenika novosadske Muzičke škole "Isidor Bajić" na duvačkom odseku školske 2018./2019. godine, dva puta je bio dobitnik pokrajinske nagrade za talente, Dositejeve nagrade za uspehe na takmičenjima, a čak tri puta je dobio Vidovdansku nagradu Grada Novog Sada.

Majstor za teška dela

- PONOSNA sam jer Matija svira i delo eksperimentalne muzike Lučana Berija, kompozitora koji se bavio istraživanjem mogućnosti instrumenta. To je tehnički veoma zahtevno za izvođenje, jer ima nagle skokove, iz visine u dubinu, iz glasnog u tiho, potrebna je posebna tehnika duvanja, zahteva izdržljvost i teško je za usta i jezik. Njegov profesor je rekao da je on tek drugi student koji svira dela Berija, otkako postoji ljubljanska akademija - navela je Eva Aranjoš Francuski.

Iako je prvobitno izgledalo da će postati gitarista, jer je u nižoj muzičkoj školi, u klasi nastavnika Mladena Mandića, završio odsek za gitaru, sudbinski ga je opčinio zvuk klarineta. U petom razredu upisuje odsek i za ovaj instrument i izučava ga paraleleno sa gitarom. Njegov talenat tada je pokazao izvanredan kapacitet. Već prve godine na republičkom takmičenju osvaja prvo mesto sa maksimalnim brojem bodova. I sledeće godine plasira se među najbolje u zemlji. U Srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu, uči u klasi profesora Đure Petea i osvaja čak 11 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, šest puta postigao je maksimalnih 100 bodova i bio laureat, a na ostalim je bio prvi ili pobednik svoje kategorije.

- Profesor iz srednje škole mi je preporučio ljubljansku akademiju i bio je u pravu. Jako mi se sviđa, jer su u Sloveniji velike mogućnosti za klasičnu muziku, ima mnogo koncerata, dolaze svetski muzičari. U Srbiji se više poštuje folklor i narodna muzika, a u Sloveniji klasična muzika, posebno ona iz 20. veka. Duvački instrumenti su veoma popularni, pogotovo klarinet, a tome je sigurno doprineo i Mate Bekavac, vodeći instrumentalista koji sarađuje sa svetskim umetnicima. Na našoj akademiji ima dvadesetak klarinetista i to govori o poziciji ovog instrumenta. Duvači su generalno popularniji u Sloveniji nego u Srbiji i Hrvatskoj - priča Matija Francuski.

Foto: R. Šegrt

I profesor u publici

Sada je na završnoj godini osnovnih studija, u klasi profesora Tadeja Keniga, a master će nastaviti na istoj akademiji. Želja mu je da ostane u Sloveniji i nakon završetka školovanja.

- Živim u studentskom domu, a kako će biti kasnije - videćemo - kaže skromno Matija, koji je osim u Kikindi koncert održao i u svojoj bivšoj školi u Novom Sadu. Na klaviru ga je pratio korepetitor Oskar Riter, profesor novosadske Akademije umetnosti. Organizatori koncerta u Kikindi bili su Muzička škola i "Gusle".

Mamin naslednik

MUZIČKI talenat Matije Francuskog nije slučajnost. Njegova majka Eva Aranjoš Francuski je profesorka klavira i dirigentica Mešovitog hora Društva za negovanje muzike "Gusle". Na nedavnom Festivalu "Horfest" u Valjevu taj hor bio je najbolji u kategoriji kamernih horova odraslih, a njeno dirigovanje visoko je ocenjeno.

- Muzički gen sam u potpunosti nasledio od majke. Od rođenja sam povezan s muzikom, jer je i baka po majci bila profesorka violine u kikindskoj muzičkoj školi - odao je Matija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za