ZABELELO SE I OKO SVETINJE: Sneg kod Manastira Tavna, zadužbine Nemanjića - Monaštvo staro, padavine nema ko da čisti

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 04. 2023. u 20:49

SNEG je oko Manastira Tavna, srednjevekovne zadužbine Nemanjića, kod Ugljevika i Bijeljine, napadao, sada, uoči Vaskrsa, kao da je Božić, koji je, opet, bio ove godine bez snega.

ЗАБЕЛЕЛО СЕ И ОКО СВЕТИЊЕ: Снег код Манастира Тавна, задужбине Немањића - Монаштво старо, падавине нема ко да чисти

foto V Mitrić

Manastir, sva njegova zdanja, pomoćne zgrade i imanje su pod snegom, kao i svi prilazni putevi. Monahinje na čelu sa igumanijom Martom, stare su, u proseku, više od 80 godina. Čišćenje puteva zavisi od putara. Kad dođu i stignu.

Slična je starosna struktura i u većini ovdašnjih domaćinstava, pa nema više moba kad sneg napada ili, zapadne, kako vole da kažu ovdašnji ljudi, koji su rasli uz popularnu pesmu "Snijeg pade, drumi zapadoše".

- Kada sam pre više od 40 leta došao u Tavnu sve je vrilo od mladosti -priča arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik te svetinje. - Kad ovako napada, mladi, za tren oka, izađu iz kuća i sneg očiste.Ako se neko zaglavi, tu su uvek bili da priskoče u pomoć. Ovako sneg donosi idilu, ali i neku čudnu tišinu, jer ga većina ljudi gleda skoro nemoćno iz kuća, čekajući da spadne. A, sad mu nije bilo vreme i dosta će biti nevolja sa voćem, posebno ako usledi i mraz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!