PALJANSKI UNIVERZITETSKI OBJEKAT VRAĆAJU ELEKTROPRIVREDI: Sele se u bivši studenjak

M. REGOJE

24. 04. 2023. u 07:00

TRENUTNO tužni i oronuli objekat, a nekada omiljeno mesto studenata koji su se, za vreme rata i posle, školovali u Palama, prema najnovijim informacijama, postaje reprezentativni objekat Elektroprivrede Srpske.

ПАЉАНСКИ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ОБЈЕКАТ ВРАЋАЈУ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ: Селе се у бивши студењак

Privatna arhiva

U ratnim okolnostima na području današnjeg Istočnog Sarajeva osnovan je Univerzitet, sa sedištem na Kalovitim brdima. Korišćen je kao Dekanat i administrativne prostorije Ekonomskog fakulteta.

Starosedeoci dobro znaju istoriju Dečjeg doma na Kalovitim brdima u Palama, a knjige kažu da datira još od pre Prvog svetskog rata. U tom objektu osnovan je i Crveni krst, a mlađe generacije ga znaju od trenutka kada je postao studentski dom.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Pale, objašnjava da je reč o zdanju koji je nekadašnja Elektroprivreda BiH, danas EP RS, dala Ekonomskom fakultetu na trajno korišćenje.

- Prvo sedište Univerziteta u Istočnom Sarajevu nalazilo se u tom objektu, jer je taj prostor bio udaljeniji od ratnih dešavanja - objasnio je Đogo.

ISTORIJA SE NE ZABORAVLjA

U NOVIM prostorijama Elektroprivrede postaviće se tabla kojom će se obeležiti mesto osnivanja Ekonomskog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Novom Sarajevu.

- Istorija je istorija i ne treba je zanemarivati nego čuvati - zaključio je Đogo.

Studenti su boravili na Kalovitim brdima do 2006. kada su preseljeni prvo u prostorije Pravnog fakulteta na Palama, a zatim, 2012. u novoizgrađeni Ekonomski fakultet.

Nekada mesto za učenje i sklapanje prijateljstava, sada izgleda kao prizor iz horor filmova. Najnovija informacija o sudbini tog objekta pojavila se pre nekoliko dana. Kako Đogo navodi, sledi modernizacija sada tužnog zdanja koje postaje reprezentativni objekat Elektroprivrede RS.

Iako ustupljen na korišćenje Ekonomskom fakultetu, prostor je sve vreme bio u vlasništvu Elektroprivrede.

- Iz Elektroprivrede ističu da godinama koriste prostorije EP Pale koje iznajmljuju. Svesni da imaju ovaj objekat, odlučili su da ove godine krenu u raspisivanje tendera za adaptaciju i tu smeste svoju administraciju - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024