OTVORENI PETNAESTI “DANI HARMONIKE”: Festival u Ugljeviku okupio učesnike iz 20 zemalja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 04. 2023. u 09:09

PETNAESTI Međunarodni festival “Dani harmonike” Bijeljina – Ugljevik" svečano je otvoren sinoć u Ugljeviku koncertom prošlogodišnjih laureata.

ОТВОРЕНИ ПЕТНАЕСТИ “ДАНИ ХАРМОНИКЕ”: Фестивал у Угљевику окупио учеснике из 20 земаља

foto v mitrić

Profesor harmonike Slaviša Perić u ime organizatora rekao je da je ovogodišnji festival okupio 150 učesnika iz 20 zemalja.

- Ovogodišnji festval poseban je po tome, jer je ovo uvertira 76 Svetskog kupa harmonike koji će se održati ove godine u septembru u Bijeljini i Ugljeviku. Prvi u istoriji na našim prostorima kao najprestižnija manifestacija,najveća smotra harmonikaša je velika čast za nas kao organizatore - rekao je Perić.

Takmičenje, kaže Perić se održava od najmlađih do studentskih kategorija.

- U okviru takkmičenja imamo i izbora predstavnika BiH za finale Svjetskog kupa, a osim takmičenja festival sadrži i master klasove poznatih svetskih pedagoga ali i koncerte najpriznatijih svetskih umetnika harmonike - rekao je Perić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić otvorio je 15 Međunarodni festival “Dani harmonike” i pozdravio sve učesnike i takmičere te im poželeo dobrodošlicu u ovu podmajevičku opštinu. Na svečanom otvaranju u Centru za kulturu "Filip Višnjić" nastupio j Jurij Šiškin, Artjom Nižnik, Radu Ratoi i Aleksej Murza, koji je prošlogodišnji laureat festivala. Napriznatiji svetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin predsedava žirijem, a sinoć je održao koncert.

- Ovogodišnji festival se razlikuje od prethodnih jer je ovo početak Svetskog kupa harmonike. Želim da to svi ojete i dožive a posebno učesnici ovog festivala - rekao je Šiškin.

On je dodao da je festival u rangu Svetskog  kupa harmonike, jer takmičare ocenjuje žiri koji je poznat širom sveta.

Organizatori Festivala su Muzička škola “Kornelije Stanković” i Udruženje umetnika “Artist”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!