SITUACIJA U SRPSKOJ MALO BOLJA: Reke u opadanju, pred meštanima mirna noć

Novosti online

18. 05. 2023. u 21:46

GRAĐANI severozapadnog dela Republike Srpske dočekuju mirniju noć, tako da je Novi Grad ukinuo vanrednu situaciju, a reke Sana i Una su u opadanju, osim Save u Kozarskoj Dubici, koja blago raste, ali za sada ne preti.

СИТУАЦИЈА У СРПСКОЈ МАЛО БОЉА: Реке у опадању, пред мештанима мирна ноћ

Foto: RTRS

I dalje je veći broj poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivrednog zemljišta.

Opasnost sada preti od podzemnih voda, prenosi RTRS.

Najugroženija područja obišao je premijer Radovan Višković, a sa načelnicima opština razgovarao je predsednik Milorad Dodik.

U Opštini Novi Grad ukinuta je vanredna situacija koja je bila proglašena zbog poplava koje su nastale usled obilnih padavina, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je rekao da je vanredna situacija u Kozarskoj Dubici još na snazi i da je odluka o ukidanju na opštinskom štabu Civilne zaštite.

On je rekao da je u opadanju nivo vodostaja i reke Une i reke Sane, te da se prati vodostaj Save zbog najave mogućeg povećanja dotoka vode prema Gradišci i Srpcu. U Kostajnici, Una je niža za 30 centimetara.

Poplavljeno je šest stambenih, dva poslovna i veći broj pomoćnih objekata u 25 domaćinstava, prenela je RTRS.

Vodostaj Sane u Prijedoru opao je za više od pola metra. Voda se iz pogođenih područja povlači, ali i dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata u Raškovcu i Bišćanima.

U Kozarskoj Dubici nivo Une tokom noći počeo je blago da opada. U mestu Špilja poplavljeno je pet, a zaplavljeno tridesetak domaćinstava.

Na terenu u ugroženim područjima su i ekipe Republičke uprave Civilne zaštite.

Vlada Srpske pomoći će svim lokalnim zajednicama da se štete od poplave saniraju, poručio je predsednik Radovan Višković, koji je obišao pogođena područja.

Istakao je da je prioritetno da se u Novom Gradu rekonstruiše i poboljšaju pumpne stanice, za šta će biti potrebno oko 700 hiljada maraka.

U Kostajnici prioritet je izgradnja odbrambeni zida. Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mestu Špilja, kao i na izlazu iz Kostajnice, zbog izlivanja vode na kolovoz saobraćaj je potpuno obustavljen.

U Gradišci je proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava jer je vodostaj Save večeras prešao 700 centimetra.

Uvedene mere podrazumevaju stalno praćenje nivoa reke i eventualnih promena na odbrambenim nasipima. Vodeni talas stiže iz Hrvatske, ali u Gradskom štabu Civilne zaštite uveravaju da ne očekuju osetni porast vodostaja.

BONUS VIDEO: MUP odmah angazovao sve resurse u NS da pomogne građanima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)