SRPSKA OSTAJE BEZ VOZAČA: Posle odluke Nemačke da od 1. avgusta prizna sve vozačke dozvole iz BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 06. 2023. u 17:45

ODLUKA Nemačke da od 1. avgusta ove godine službeno prizna sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine, opravdano je uplašila prevozničke firme iz Srpske koje strahuju da će i preostali profesionalni vozači napustiti RS i uputiti se u Evropsku uniju.

СРПСКА ОСТАЈЕ БЕЗ ВОЗАЧА: После одлуке Немачке да од 1. августа призна све возачке дозволе из БиХ

Foto: Tanjug

U proteklih par godina RS je napustilo oko 3.000 profesionalnih vozača, a čitavu BiH više od 6.000  vozača koji sada "deru" asfalt po zemljama Evropske unije. To potvrđuje  za Novosti Nikola Grbića, predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

- U poslednjih desetak godina u Srpskoj je ugašeno više od 2.000 prevozničkih firmi i sad ih je ostalo oko 1.400. Ali, sa odlukom Nemačke očekujemo i da se ove firme počnu gasiti jer vozača kamiona, autobus, i drugih vozila za prevoz robe neće biti - poručuje Grbić.

On kaže da vlast na nivou RS i BiH nema sluha za probleme prevozničkih firmi i da nisu uradili ništa da olakšaju poslovanje prevoznika kako bi mogli da povećaju plate vozačima.

- Samo podatak da u BiH registraciju prikolice od 24 tone plaćate 2.200 maraka na godišnjem nivou, a u Sloveniji 80 evra, je dokaz zašto naši ljudi gase forme u RS i prijavljuju ih u Sloveniju  -  ističe Grbić.

On kaže da će se prevoznici okrenuti penzionerima vozačima, ali to nije rešenje jer se radi o ljudima koji mogu voziti po četiri sata. To je tvrdi premalo za prevoznike, ali drugog rešenja -  nema.

NAMETA IMA MNOGO

Prevoznici kažu da im poslvaanje otežava i masa nameta koje plaćaju kako u RS tako i na nivou BiH a od države nemaju nikakve pogodnosti.

- U Sloveniji na svakih 1.000 potrošenih litara goriva prevoznik ima 70 evra od države. Pored toga u mnogim zemljama EU registracije vozila i prikolica su na dve godine uz cenu od par stotina evra - ističu prevoznici.

- Uskoro će Srpska zbog odlaska vozača imati veliki problem sa prevozom, roba, hrane i lekova jer prosto neće imati ko da vozi, ističe Grbić.

Prevoznici kažu za Novosti da je glavni adut zemalja Evropske unije plata koja se nudi vozačima uz niz dodatnih pogodnosti.

- U RS i BiH vozač kamiona ili autobusa može dogurati do 2.000 maraka, ali da ceo mesec vozi.U Evropskoj uniji su plate od 4.000 evra pa naviše i radi se 20 dana u mesecu. Tu ste stalno na točkovima, a onda deset dana odmarate. Za to vreme vozači se vraćaju kući u RS, ali problem sad nastaje jer i oni sve češće vode porodice sa njima - kažu prevoznici.

U prilog vozačima koji odlaze iz RS i BiH ide i to što u Evropskoj uniji nema čekanja na granicama.

- Kod nas vozači provedu po dva dana na granici BiH da ocarine robu.Gubi se puno vremena i vozači prosto lude čekajući na granici. U Evropi toga nema, sedneš u kamion i voziš robu od države do države  - ističu prevoznici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!