USTAVNI SUD BEZ SRPSKIH SUDIJA: I poslednji član najviše pravosudne kuće BiH iz Srpske najavio odlazak

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 06. 2023. u 18:11

ZLATKO Knežević, jedini sudija iz Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH, podneće zahtev za odlazak u prevremenu penziju, a o tome je već obavestio i predsednika Narodne skupštine Republike Srpske.

УСТАВНИ СУД БЕЗ СРПСКИХ СУДИЈА: И последњи члан највише правосудне куће БиХ из Српске најавио одлазак

Foto Nezavisne

Odlaskom sudije Kneževića u penziju, u Ustavnom sudu BiH neće biti srpskih sudija, jer je prošle godine Sud napustio i Miodrag Simović sudija iz reda srpskog naroda koji je otišao u penziju i njegov naslednik od tada nije imenovan.

Odlazak Kneževića u penziju poklapa se i sa zaključcima Narodne skupštine RS, od pre mesec dana, u kojima zbog neustavnog rada Ustavnog suda BiH i donošenja odluka samo na štetu RS Knežević je pozvan da se povuče sa mesta sudije u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH ima devet sudija. Po dvoje sudija su Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i troje stranaca. Odluke se donose prostom većinom. I zbog troje stranih sudija i dva Bošnjaka skoro pa uvek Sud ima dovoljnih pet ruku da donese odluke protiv RS, a koje dolaze po zahtevu iz Sarajeva i bošnjačkih partija.

Pravnici kažu za "Novosti" da odlaskom Kneževića iz Ustavnog suda BiH, sud može da održava sednice i bez sudija iz RS, ali ne bi smeo donositi odluke, pogotovo koje se tiču RS, jer bez srpskih sudija na sednicama ove odluke nemaju nikakav legitimitet.

Stranci da odu

DODIK je naglasio da RS ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika RS u Ustavnom sudu BiH.

- Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovde žive. Zato im stranci i zakazuju sednice - istakao je Dodik. - Predložili smo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sedili stranci.

Iako je sudija Knežević nagovestio odlazak iz Ustavnog suda, predsednica suda Valerija Galić već je najavila za juli mesec sednicu. Povodom ovoga reagovao je i Milorad Dodik, predsednik RS, koji je poručio ako Ustavni sud želi da bude profesionalan, neka ne donosi neustavne odluke.

- Predsednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić ako želi da taj sud bude profesionalan u svom radu, onda bi trebalo da se pridržava Ustava BiH, a ne da donosi potpuno neustavne odluke, rekao je Dodik. - Od institucije koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom, Ustavni sud poslednjih godina prerastao je u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva, a sada pokušava da kreira neke nove odnose u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024