BEZ PODRŠKE DRŽAVE OPŠTINE PROPADAJU: Šta donosi Strategije razvoja lokalne samouprave u RS za period 2023-2029. godina

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 06. 2023. u 18:02

OD 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, čak 33 spadaju u nerazvijene i izuzeto nerazvijene. Opštine i gradovi u Srpskoj moraju unaprediti upravljenje imovinom, poboljšati finansijsku sliku kroz naplatu dela indirektnih i direktnih poreza i da više novca ostaje na lokalu.

БЕЗ ПОДРШКЕ ДРЖАВЕ ОПШТИНЕ ПРОПАДАЈУ: Шта доноси Стратегије развоја локалне самоуправе у РС за период 2023-2029. година

NEREAZVIJENA Krupa na Uni foto opština Krupa na Uni

To su samo delovi Strategije razvoja lokalne samouprave u RS za period 2023-2029, koju je usvojila Vlada RS. Sagovornici "Novosti" kažu da jake lokalne zajednice znače i jaku Srpsku, ali da se moraju pojačati finansije lokala jer bez toga nema napretka!

- Strategija razvoja lokalne samouprave u RS za period 2023-2029. predviđa četiri strateška cilja i 14 prioriteta, poput unapređenja upravljanja imovinom jedinica lokalne samouprave kao značajnim izvorom prihoda, međuopštinske saradnje, unapređenja ekonomskog razvoja, digitalne transformacije, a za njenu realizaciju biće potrebna oko 7,74 miliona KM - izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske, Senka Jujić. - Deo će biti obezbeđen iz budžeta Srpske, a deo iz jedinica lokalne samouprave, donatorskih, redovnih i projektnih sredstava.

Ministarka ističe da ovim dokumentom Vlada RS pokazuje da je i dalje opredeljena da donosi rešenja i mere s ciljem decentralizacije lokalne samouprave.

Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupe na Uni, koja spada u red izrazito nerazvijenih opština RS, kaže da im treba pomoć Vlade u infrastrukturi i kod socijalnih kategorija.

- Potrebni su nam putevi i vododovod. Bez toga ne možemo napred. Takođe, bilo bi dobro da Vlada preuzme na sebe obaveze oko tuđe njege i pomoći za građane koje sada opština finansira. Mi nemamo sredstava i teško krpimo budžetske rupe. Svaka marka troška koju Vlada preuzme na sebe je za nas velika pomoć, kaže Kljajić.

Da sami funkcionišu

- AKO idemo u pravcu decentralizacije i toga da se na lokalnom nivou rešava mnogo životnih stvari, onda to znači da moramo i više finansija dobiti i borimo se za to. Fokus RS mora biti na 33 opštine koje nisu dovoljno razvijene. Moramo im pomoći da samostalno funkcionišu i da izgrade infrastrukturu - naveo je Ljubiša Ćosić, predsednik Saveza opština i gradova RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)