SA ŠVERCOVANIM SVINJAMA STIGLA I AFRIČKA KUGA: U Semberiji zvanično potvrđen opasni virus

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 06. 2023. u 11:27

VIRUS afričke kuge kod svinja zvanično je potvrđen u devet domaćinstva u Semberiji, ali sumnja se da je broj gazdinstava gde se pojavila bolest znatno veći. Na terenu se češljaju i ostali uzgajivači kako bi se sva žarišta stavila što pre pod kontrolu.

СА ШВЕРЦОВАНИМ СВИЊАМА СТИГЛА И АФРИЧКА КУГА: У Семберији званично потврђен опасни вирус

Foto Tanjug

Na sednici Lokalnog kriznog centra u Bijeljini za kontrolu afričke kuge svinja, na kojem su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, juče su utvrđene mere koje treba da suzbiju ovu zaraznu bolest. Najavljeno i da će biti uveden broj telefona na koji će građani moći da prijave slučajeve zaraženih svinja, sumnjive slučajeve inficiranih životinja, kao i nepropisno uklonjene uginule svinje. Sa sednice je upućen apel vlasnicima gazdinstava da nadležnoj veterinarskoj službi odmah prijave sumnjive slučajeve, kako bi se pravovremeno sprovele mere zaštite. U Bijeljini je zabranjeno i održavanje sajmova, izložbi i stočnih pijaca. Takođe, navode da će svaku štetu koja se dogodi na stočnom fondu u domaćinstvima tokom trajanja zaraze nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede.

- Svi koji ne budu prijavili slučajeve zaraze ili na druge načine doprinesu širenju afričke kuge svinja snosiće krivičnu odgovornost - upozorili su iz kriznog štaba.

Pojava afričke kuge kod svinja imaće velike posledice po domaću proizvodnju, ali i na budžete stočara, kaže za "Novosti" Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

- Nažalost, nije se reagovalo na vreme. Odgovornost ide na lokalne veterinare pre svega jer su morali upozoriti na pojavu bolesti - ističe Maljčić. - Ova bolest nije opasna po ljude ali zato uništava stočni fond. Na desetine hiljada svinja se nalaze u krugu gde se pojavila afrička kuga u Semberiji. Ova bolest je opasna i teško je se sa njom izboriti ako se ne radi kako treba. Španiji je trebalo 20 godina da iskoreni afričku kugu kod stoke. Kina je nedavno izdvojila 100 milijardi dolara za suzbijanje ovog virusa.

On kaže da je afrička kuga došla u Srpsku prvi put i to preko nelegalnoog uvoza svinja.

Zaštitite svoja stada

GLAVNI republički veterinarski inspektor Vladimir Ilijević rekao je da je neophodno da farmeri povećaju biosigurnosne mere na maksimum, kako bi zaštitili svoje stado.

- Bolest nije lako prenosiva. Potrebno je dezinfekcione barijere staviti ispred svake farme, da se ne dozvoljava ulazak nepoznatim licima i ljudima sa drugih farmi - rekao je Ilijević, i dodao da veterinarski inspektori popisuju i obeležavaju životinje.

Simptomi koji ukazuju na afričku kugu svinja, osim iznenadnog uginuća, jesu i gubitak apetita, potištenost, povišena temperatura, krvarenje po koži životinje, otežano disanje, kašljanje i povraćanje.

- Pre nekih mesec ili dva uputio sam dopis na adrese devet institucija u RS i BiH da se stane u kraj nelegalnom uvozu svinja iz inostranstva jer postoji mogućnost od najgoreg scenarija. Niko se nije udostojio ni da odgovori. Sad kad imamo afričku kugu svi su odjednom pametni. Imamo informacije da se čitavu godinu nelegalno uvozi prasad u Srpsku, ali nije bilo reakcije na suzbijanje ovog problema - kaže Maljčić.

Prema njegovim rečima sad je pitanje koliko se može zaustaviti virus ako ne bude konkretne akcije da se eutanazira sva stoka koja je bolesna i da se stočarima nadoknadi šteta.

- Već imamo sa terena informacije da ljudi pokušavaju rasprodati svinje što pre i da dođu do nekih sredstava jer u protivnom ostaće bez prihoda - ističe Maljčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!