DO PENZIJE U MISIJI HUMANOSTI: Ranko Skakavac - organizator dobrovoljnih akcija i nosilac povelje Opštine Istočna Ilidža

M. REGOJE

13. 07. 2023. u 13:45

ISTOČNO Sarajevo je grad plemenitih ljudi, a dokaz za to je veliki broj humanitarnih akcija u kojima su građani prikupili ogromne svote novca za lečenje obolele dece.

ДО ПЕНЗИЈЕ У МИСИЈИ ХУМАНОСТИ: Ранко Скакавац - организатор добровољних акција и носилац повеље Општине Источна Илиџа

Foto: M. Regoje

Iza tih humanitarnih akcija stoji ime jednog čoveka - Ranka Skakavca, sekretara Opštinske organizacije Crveni krst Istočna Ilidža, koji je prošlog meseca otišao u zasluženu penziju, ali, kako priznaje, svoju humanu misiju nije napustio.

I baš tako, zatekli smo ga u prostorijama Crvenog krsta Istočna Ilidža. Volonterski pomaže novom rukovodstvu da preuzme i nastavi uspešno vođenje te organizacije. Sumirajući poslednjih 13 godina, Ranko se prisetio da je još kao seljačko dete iz Jabuke voleo da pomogne starijima u selu.

- Posebno su me radovale mobe, koševine za Svetog Petra i Pavla onim porodicama koje nisu imale mušku glavu. Tada se skupi omladina i pomaže. To mi je ostalo u sećanju, taj poseban osećaj kad pomognem nekome. I dan-danas se tako osećam kad nekome pomognem na bilo koji način - navodi on.

Kako kaže, tačnog broja humanitarnih akcija koje su organizovali, i ne seća se, ali je siguran da je bilo više od 15 u kojima su se prikupljala velika novčana sredstva, i svaka mu je, dodaje, jednako značila.

Javna kuhinja - neispunjena želja

RANKU je ostao žal što njegov stalni apel za osnivanjem javn

RANKU je ostao žal što njegov stalni apel za osnivanjem javne kuhinje nije sproveden u delo.

- Postojanje javne kuhinje je nasušna potrebna na nivou opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ali i grada Istočno Sarajevo. Ovo je podneblje u kojem ima dosta starih i iznemoglih, ali i sve više socijalno ugroženih - zaključio je Skakavac.

Osim ljudske solidarnosti, važan faktor su i volonteri za koje Ranko ističe da su, tokom akcija, vredno i predano radili dan i noć. Poseban akcenat stavlja na osnovce sa područja Istočne Ilidže koji su, osim humanitarnog rada, ostvarivali zapažene rezultate na takmičenjima.

Rankovo zalaganje primetili su svi, pa je u maju ove godine primio i Povelju opštine Istočna Ilidža, najveće opštinsko priznanje, zbog izuzetnog doprinosa u organizaciji humanitarnih akcija na području ove opštine, grada i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!