NASTAVLJA SE EUTANAZIJA ZARAŽENIH ŽIVOTINJA: Svinjska afrička kuga u Semberiji i Majevici, dosadašnja šteta prelazi milion i po KM

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

14. 07. 2023. u 22:06

EUTANAZIJA svinja zaraženih afričkom kugom u Semberiji i Majevici je nastavljena, a u dvoipočasovnog sastanka gradonačelnika Bijeljine sa predstavnicima Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, prvi put otkriveni su pojedini konkretni detalji vezani za obeštećenje uzgajivača svinja.

НАСТАВЉА СЕ ЕУТАНАЗИЈА ЗАРАЖЕНИХ ЖИВОТИЊА:  Свињска афричка куга у Семберији и Мајевици, досадашња штета прелази милион и по КМ

V.Mitrić

- I dalje smo insistirali na brzoj isplati obeštećenja, a danas smo čuli prvu naznaku resornog ministra da će isplata obeštećenja početi u poslednjoj sedmici jula, dakle za 10 do 12 dana. Ono što smo danas, takođe, ponovo zahtevali jeste interventni otkup, tačnije donošenje hitne odluke na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, za koju je ministar rekao da će biti održana u ponedeljak, jer nam je u cilju da se sačuva i nutritivna i ekonomska vrednost onih svinja koje naši uzgajivači imaju, a ne da imamo samo eutanaziju dan za danom, dok ne uništimo čitav stočni fond Semberije - bio je jasan gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Petrović se osvrnuo i na skorašnji sastanak sa stručnjacima iz Letonije, Mađarske i Češke, rekavši da svaka zemlja mora imati svoj način borbe protiv zaraze prilagođen svojim okolnostima i dodao da doktori veterinasrskih nauka u Republici Srpskoj, kojih je mnogo, moraju preuzeti odgovornost kada je u pitanju kreiranje mera, jer nema svrhe prepisivati pravilnike iz EU koji su na našem terenu neprimrnjivi.

Juče je postavljen crni rekord sa eutanazijom više od 900 svinja, a zaključno sa jučerašnjim danom, izvršena je eutanazija 5.080 životinja, što govori da do sad nastala šteta premašuje milion i po konvertibilnih maraka.

- Prošlo je 22 dana od upućivanja pitanja Upravi za indirektno oporezivanje i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na teritoriju kojih gradova i opština Republike Srpske su uvožene svinje, koji uvoznik ih je uvozio, u kom periodu i kog uzrasta su bile. Ne samo da nismo dobili odgovor na ta pitanja, nego smo danas saznali još jedan apsurd, a to je da se pri uvozu svežeg mesa, mesnih prerađevina i zamrznutog mesa ne kontroliše prisustvo virusa afričke kuge svinja, što je ogromna besmislica. Zato stručnjaci moraju te pravilnike prilagoditi našim potrebama, jer je neprihvatljivo da domaće svinje eutanaziramo, onda uvozimo meso i svinje, a ne znamo šta uvozimo. Zato, na nivou Srpske treba da iniciramo prijedlog zabrane, koji treba da ide prema Savjetu ministara BiH i da imamo zabranu uvoza, a ujedno da stimulišemo domaće prerađivae mesa, kako bi ušli u sanitarni otkup, da bismo sačuvali i vrednost naših svinja, kao i da sačuvamo kakav takav obim prerade i da imamo normalnu ishranu našeg stanovništva - zaključio je Petrović.

Ministar Savo Minić rekao je da će u ponedeljak biti objavljen pravilnik na osnovu koga će biti određivani iznosi obeštećenja za sve farmere koji su pogođeni afričkom kugom svinja, bez obzira na to da li su u pitanju porodične, male ili velike farme i bez obzira na to da li su svinje imale ušne markice.

- Danas je zasedao Kompenzacioni fond i hitno odobrio tri miliona KM za naknadu štete od afričke kuge svinja. Do sada je od 106 slučajeva već obrađeno više od 50. Od kraja sledeće sedmice ćemo početi sa izdavanjem rešenja, a nakon toga i sa isplatama šteta. Obeštećenje će ići preko Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a biće realizovano preko Agencije za agrarna plaćanja. Apelujemo na sve da ne prikrivaju slučajeve uginuća, jer ne samo da će biti sankcionisani, već neće imati ni pravo na naknadu štete - kazao je Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!