PUTNICI NA LETOVANJE PUTUJU "NA SREĆU": Pojedine kompanije u RS šalju stare vozače i neispravna vozila na daleke destinacije

N. LAZUKIĆ

02. 08. 2023. u 18:07

U JEKU letnje sezone mnogi jedva čekaju da "ulove" povoljan aranžman i odu na more, međutim, postoji i druga strana medalje.

ПУТНИЦИ НА ЛЕТОВАЊЕ ПУТУЈУ НА СРЕЋУ: Поједине компаније у РС шаљу старе возаче и неисправна возила на далеке дестинације

Foto: Ustupljena foto

Iako širom Srpske kompanije nude razne opcije letovanja za svačiji džep, najveći problemi prevoznika u ovom periodu su nedostatak vozača i neispravna vozila na putevima.

Taj problem se kompenzuje tako što se povlače penzionisani vozači kojima je psihofizička sposobnost smanjena i koji ne mogu u potpunosti podneti sve napore puta leti, a mnoge kompanije u nedostatku novih šalju stare autobuse na put čime direktno ugrožavaju živote građana.

- Kod nas i u zemljama regiona u zadnjih godinu dana je oko 6.000 vozača otišlo, što je upozoravajuća brojka na koju ne možemo uticati - istakao je Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske.

Kada je u pitanju tehnička ispravnost vozila i sigurnost putnika u saobraćaju tu takođe postoji problem. Često se na tehničkom pregledu propuštaju i vozila koja ne zadovoljavaju osnovne kriterijume.

- Tehnički uslovi i tehnički pregledi su loši i u odnosu na Evropu je ogromna razlika u poslovanju. Nažalost, prisutna je i korupcija, što dovodi do toga da se putuje "na sreću" i da imamo mnogo potencijalnih "ubica" na putu - ispričao je Grbić za "Novosti".

Priskoče im u pomoć, a neki ne

ODREĐENI kvarovi na autobusima uobičajeni su u letnjem periodu i zbog dugih vožnji. Lejla Hadžović, vlasnica jedne firme za prevoz kaže da se trude da održavaju ispravnost vozila, ali dešavaju se kvarovi da pukne ili eksplodira guma.

Uvek se, kaže, trude da ga otklone, da pošalju majstore ili zamenski prevoz. Neki prevoznici su spremni da priskoče u pomoć, a neki ne, iskustva su različita.

Na dalje destinacije ka moru ili regionu idu autobusi nešto mlađih godišta, dok su oni za unutrašnje linije u lošijem stanju.

- Najčešći probleme stvaraju kočnice i pneumatici koji nisu u dobrom stanju. Prevoznici su prema zakonu dužni da obavljaju dnevne kontrole tehničke ispravnosti, kao i periodične. Sigurnost u prevozu, ali i sigurnost putnika regulišu zakonski propisi - rekao je Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje i bezbednost saobraćaja Banjaluke.

U svakom slučaju prevoznici su obavezni da prilikom dobijanja licenci nadležnih Ministarstava imaju ugovore ili poslovne saradnje sa drugim prevoznicima koji u kritičnim slučajevima mogu poslati zamenske autobuse ili rešiti problem kvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!