SRPSKA PRIPREMILA ŠUT-KARTU ZA ŠMITA: Vlast u Banjaluci ima odgovor za nemačkog diplomatu, za kojeg tvrdi da nema legitimitet

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 09. 2023. u 07:00

REPUBLIKA Srpska priprema uredbu o hapšenju i deportaciji Kristijana Šmita iz Republike Srpske. Kada uđe u Doboj ili ako bude išao negde u tranzitu onda će dobiti pratnju samo da što pre prođe. Ako dođe na neki sastanak u RS - biće izbačen, poručio je Milorad Dodik, predsednik Srpske.

СРПСКА ПРИПРЕМИЛА ШУТ-КАРТУ ЗА ШМИТА: Власт у Бањалуци има одговор за немачког дипломату, за којег тврди да нема легитимитет

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

On je rekao da će policijske stanice imati zadatak da, kada se ta, kako je istako Dodik, "belosvetska lopuža" nađe u Republici Srpskoj, organizuju jedinice i da ga izbace.

- I to će se desiti, nemojte misliti da neće.

Dodik je upitao o kakvoj vladavini prava priča šef delegacije EU u BiH Johan Satler?

- Da li je vladavina prava Šmit kojeg nije imenovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a nama se smeju, kao nije to važno, važno je da iza njega stoji sila.
Lider RS je poručio da i srpski narod ima silu - svoj karakter.

- Možete slomiti Dodika, ali ne i karakter ovog naroda. Vi nama šaljete jednu bestidnu osobu koja uzima 24.000 evra, hoda po BiH i nameće zakone. Zašto bismo na to pristali? Kakva je to Evropa? Zašto nas lažete? Pisali ste Venecijanskoj komisiji 2005. godine da BiH ne može dobiti kandidatski status ako postoji OHR. I mi ga dobijemo, a on postane još gori nego ikada.

Dodik je upitao ko danas priča o ljudskim pravima i spada li u njih to što se mora trpeti stranac koji piše i donosi zakon u BiH.

- Imaćemo obračun sa takvim Šmitom i sa takvim evropskim vrednostima.

On je rekao da muslimanima u Sarajevu odgovara Šmit koji će doneti zakon uperen protiv Republike Srpske i upitao zašto onda od Srba očekuju da žive s njima.

- Kako ćemo ići dalje? Nemam ništa protiv Bošnjaka. To je narod kojeg poštujem i u kome imam prijatelja. Ali ja sam političar, izabran u ime naroda koji želi da bude svoj na svome. Narod koji je dobio Republiku Srpsku, teritoriju koja je precizirana, imovinu koja je precizirana i tu imovinu nećete dobiti - poručio je Dodik.

Prvi čovek RS je naglasio da će, ukoliko Šmit napiše zakone da prenosi šume ili neka druga javna bogatstva na nivo BiH, tog trenutka biti doneta odluka o samostalnosti.

- Sad će reći da ja pretim, ali onda neka i meni kažu zašto mi uskraćuje osnovna, elementarna ljudska prava.

Pravnik Ognjen Tadić naglašava da u BiH od sredine 2021. godine nema visokog predstavika koji je imenovan odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija te dodaje da je Služba za strance dužna da postupi u skladu sa Pravilnikom o ulasku i boravku stranaca.

Inače, Šmit je u fotelji visokog predstavnika u BiH već dve godine. Za vreme mandata nametnuo je nekoliko odluka i izmena Krivičnog zakonika BiH, koje su većinom sračunate na to da ospore odluke Narodne skupštine RS i obezvrede dejtonske pozicije Srpske.

Nema poverenja u Orićevog sudiju

PREDSEDNIK Srpske izjavio je i da sudija Suda BiH Jasmina Ćosić Dedović nije podobna za odlučivanje o tužbi koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, te da je nemoguće imati poverenje u tu pravosudnu instituciju. On je istakao da se Dedovićeva odavno svrstala ne jednu stranu, podsetivši da je bila u timu koji je branio Nasera Orića.

- Čuo sam da je bila i u ekipi koja je oslobodila Orića. Ona je bila i u OHR. Kako je moguće da Dodik bude kriv, a Orić nije? Hoćete poverenje, nema poverenja. Kako da verujemo u pravosuđe kada mnogi svedoci protiv Orića danas nisu živi - rekao je Dodik.

Tako je doneo Odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je usvojio parlament RS. Takođe, doneo je odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a koji je prošao skupštinu Srpske. Nametnuo je izmene Krivičnog zakonika BiH po kojima se za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH može dobiti kazna od šest meseci do pet godina zatvora i zabrana političkog delovanja. Za ovo krivično delo Dodiku je "spakovana" optužnica.

Osim nametanja odluka, za vreme mandata Šmita u OHR je formiran i tim koji se bavi izradom Zakona o imovini BiH, a koji Srpska ne priznaje jer po Dejtonskom sporazumu imovina na području entiteta pripada - entitetima. Nedugo zatim iz Kancelarije visokog predstavnika poslato je upozorenje međunarodnim investitorima u Republici Srpskoj, ali i bankama koje razmišljaju da prihvate državnu imovinu kao obezbeđenje za kredite, da budu oprezni, jer bi njihov novac mogao biti izgubljen.

Slaganje sa Rusima

DODIK je juče u Istočnom Sarajevu razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom o aktuelnoj političkoj situaciji. On je upoznao Kalabuhova o političkim temama važnim za Republiku Srpsku, te naglasio da Srpska nikada neće i ne može prihvatiti samozvanog visokog predstavnika Šmita, niti njegovo nametanje bilo kakvih odluka, a pogotovo kada je reč o otimanju imovine RS. Kalabuhov je podsetio na principijelni stav Ruske Federacije da se Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN, te da on nema nikakva ovlašćenja za vršenje bilo kakvih aktivnosti u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije