BIVŠIM BORCIMA 150 MILIONA KM: Vlada Srpske za borački dodatak izdvaja dodatna sredstva u budžetu za nerednu godinu

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 09. 2023. u 08:00

VLADA Srpske izdvojiće dodatnih 150 miliona marka u budžetu za nerednu godinu, kako bi od 1. januara 2024. godine mesečni borački dodatak, koji sada primaju osobe koja imaju 60 godina i bili su borci od prve do pete kategorije, primali svi bivši borci Vojske RS.

БИВШИМ БОРЦИМА 150 МИЛИОНА КМ: Влада Српске за борачки додатак издваја додатна средства у буџету за нередну годину

Dan Vojske RS, Foto SRNA

Obaveza bivših boraca Republike Srpske je da se prijave u nadležna odeljenja u opštinama i gradovima koja su obavezna da prihvataju zahteve svih boraca za ostvarivanje prava na jedinstveni mesečni dodatak.

- O zahtevu za priznavanje prava na borački dodatak odlučivaće opštinski, odnosno gradski organ uprave nadležan za poslove boračko-invalidske zaštite prema mestu prebivališta kategorisanog borca. Pravo na mesečni borački dodatak priznaje se na zahtev stranke - poručili su iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS.

Radovan Višković, predsednik Vlade RS, poručio je da Vlada no Nove godine hoće da vidimo koliki je to broj i koji status imaju bivši borci.

- Od Nove godine svi borci će imati ista prava, gde će mesečno davanje biti tri KM po mesecu učešća u stvaranju Srpske - naveo je Višković.

Instrukcije već na lokalu

MINISTARSTVO nistarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske uputilo je u ponedeljak svim lokalnim zajednicama, opštinama i gradovima instrukciju za postupanje u vezi sa prihvatanjem zahteva svih kategorisanih boraca Vojske RS za ostvarivanje prava na jedinstveni mesečni borački dodatak.

On je istakao da je saglasan sa nekima koji misle da je to malo, ali je i naglasio da je to dodatnih 150 miliona KM u budžetu naredne godine da bi ta obaveza bila uredno servisirana.

Penzionisani general Momir Zec, predsednik Skupštine Boračke organizacije RS kaže za "Novosti" da je potez Vlade RS odličan jer će se konačno i borcima koji su proveli nekoliko meseci na ratištu, takođe, priznati učešće u stvaranju Republike Srpske.

- Imate borce koji su proveli po nekoliko meseci na ratištima. Bili su u borbama. Mogli su poginuti po deset puta. I ti ljudi imaju pravo da dobiju naknadu za učešće u ratu. Bivša država Jugoslavija je takođe priznavala učešće u ratu od 1943. godine - kaže general Zec.

Iz resornog ministarstva navode da zahtev za ostvarivanje prava na mesečni borački dodatak mogu da podnesu borci svih kategorija, sa navršenih 45 godina, čime je smanjena i starosna dob kao uslov za ostvarivanje prava na mesečni borački dodatak.

Broj korisnika mesečnog boračkog dodatka u RS sa stanjem na dan 31. 12. 2022. godine je 86.615.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)