SVE O DIGITALNOM SVETU: Knjiga o opasnostima i destruktivnim sadržajima sa interneta stiže u osnovne škole u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 09. 2023. u 15:14

KNjIGA "Digitalna higijena" ruskih autora Igora Ašmanova i Natalije Kasperska, koja je posvećena opasnostima digitalnog sveta, destruktivnim grupama, toksičnim sadržajima, maltretiranju, digitalnoj zavisnosti i drugim faktorima koji uništavaju psihu čoveka, biće poklonjena svim osnovnim školama u Srpskoj od strane predsednika RS Milorada Dodika.

СВЕ О ДИГИТАЛНОМ СВЕТУ: Књига о опасностима и деструктивним садржајима са интернета стиже у основне школе у РС

KNjIGA Digitalna higijena foto SRNA

Ovo je poručeno nakon promocije knjige u Banjaluci i sastanka autora knjige i predsednika RS.

Knjiga je izazvala pažnju javnosti u Ruskoj Federaciji i Srpskoj, a prema rečima Ašmanova namenjena je nastavnicima, roditeljima i starijim tinejdžerima.

- Najveći problem galopirajuće digitalizacije je nadgledanje tog procesa i njegov destruktivan uticaj na psihu čoveka. Pametni telefon u dugom roku dovodi do stvaranja "blic svesti", iluzije znanja, nemogućnosti koncentracije, otklona mladih od porodice i društva. Postoji iluzija da deca vladaju digitalnim tehnologijama. U suštini, ovladala su tek brzinom korišćenja tehnologija - navodi autor.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić istakao je da je neophodno da ova knjiga postane deo obavezne školske, ali i kućne literature, jer govori o tome kako razgovarati i pristupiti adolescentima koji preterano koriste svoje pametne telefone.

Veštačka inteligencija i kodeks RF

IGOR Ašmanov je ruski stručnjak koji se od 1989. bavi veštačkom inteligencijom i internet tehnologijama. Autor je ruskog koncepta "humane digitalizacije", osnivač kompanije koja se bavi monitoringom interneta na ruskom jeziku (rusnet - 300 miliona korisnika) i jedan od tvoraca Digitalnog kodeksa Ruske Federacije (skup Zakona koji regulišu zaštitu prava čoveka u digitalnoj sferi).

- Možemo napraviti poređenje sa električnom energijom koja je dobrobit čovečanstva, ali decu učimo da se ne izlažu opasnosti jer može da ubije. Tako je i sa internetom. Roditelji ne uče decu o opasnostima. Ova knjiga pomaže roditeljima, profesorima, učiteljima i vaspitačima o nizu opasnosti koje donose destruktivni pokreti koji su prisutni na internetu a koji mogu da dovedu do školskih pucnjava, samoubistva i niz drugih opasnosti - istakao je Ćeranić.

Sve ono što je u Rusiji bilo uspešno primenjeno, resorna ministarstva u RS će to pokušati implementirati u ovdašnjim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)