ZAHTEVAJU OBEĆANE POVIŠICE: Iz pet granskih sindikata zaposlenih u institucijama RS najavili krajem meseca proteste

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 09. 2023. u 06:00

PREDSTAVNICI pet granskih sindikata zaposlenih u institucijama RS održaće protest 29. septembra u Banjaluci jer Vlada RS, kako kažu, nije ispoštovala sporazum o povećanju plata u drugom kvartalu ove godine.

ЗАХТЕВАЈУ ОБЕЋАНЕ ПОВИШИЦЕ: Из пет гранских синдиката запослених у институцијама РС најавили крајем месеца протесте

Sindikat bužetskih korisnika RS foto SRNA

Iz Vlade RS stiže odgovor da su setom zakona o platama povećani platni koeficijenti zaposlenima kojima je neto plata ispod prosečne u Srpskoj, i to u organima uprave, ustanovama u oblasti zdravstva, osnovnim i srednjim školama, javnim službama, MUP, pravosuđu i u oblastima kulture i visokog obrazovanja...

- Setom zakona o platama koji su stupili na snagu od 1. januara 2022. platni koeficijenti za zaposlene koji imaju neto platu do 1.000 KM uvećani su za pet odsto, a onima koji imaju neto platu veću od 1.000 KM uvećavani su za tri odsto - poručuju iz Vlade.

Ipak, sindikalci neće odustati od protesta uz poruku da je to zajednička odluka Sindikata uprave RS, Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovnog sindikata doktora medicine RS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, koji predstavljaju oko 30.000 zaposlenih.

Božo Marić, predsednik Sindikata uprave RS, poručio je da će protestno okupljanje biti u Parku "Mladen Stojanović", u podne, a nakon toga će okupljeni odšetati do zgrade Vlade Srpske i Palate predsednika RS gde će predati zahteve. Protest će biti okončan na Trgu Krajine.

U Federaciji veće plate

PREDSEDNIK Sindikata doktora medicine RS Jovica Mišić je naveo da njihove kolege u Federaciji BiH imaju osnovnu početnu platu veću za 200 do 300 KM.

- Neka nam barem izjednače platu sa kolegama u Federaciji BiH - poručio je Mišić.

- Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali za svakog radnika koji bude trpeo pritiske od svojih šefova reagovaćemo - istakao je Marić.

Predsednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Joldić poručila je da se sporazum mora ispoštovati i podsetila da je sve krenulo kada je ovih pet sindikata podnelo interpelaciju u NS RS.

- Od kraja maja do danas Vlada RS se ponaša kao uspavana lepotica, nijednom nisu reagovali - navela je Joldićeva.

Navela je i podatak da u poslednjih pet godina policijski službenici MUP RS imaju više od 2,3 miliona prekovremenih sati, a da za 1,1 milion sati nisu dobili ni minut odmora, niti marku za prekovremeni rad.

Podsetila je šta Sindikat još očekuje.

- Dogovor je bio 198 KM toplog obroka, dobili smo 100 KM u avgustu prošle godine, ostaje još 98 KM i treba da dobijemo određenu finansijsku naknadu na ime regresa - poručila je Joldićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)