OD OKTOBRA U SRPSKOJ JEFTINIJE NAMIRNICE DO 30 ODSTO: U toku izrada liste osnovnih prehrambenih artikala

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 09. 2023. u 11:40

POČETKOM oktobra meseca na rafovima u trgovinama širom Srpske građanima će biti dostupni jeftiniji proizvodi, i to između 15 i 30 namirnica koje se inače nalaze u potrošačkoj korpi. Hleb, mlečni proizvodi, brašno, ulje, šećer, so, pojedini mesni proizvodi imaće nižu cenu, u proseku, od 20 do 30 odsto, rekli su u Vladi RS za "Novosti".

ОД ОКТОБРА У СРПСКОЈ ЈЕФТИНИЈЕ НАМИРНИЦЕ ДО 30 ОДСТО:  У току израда листе основних прехрамбених артикала

Foto Z. Jovanović

- U toku je izrada liste namirnica koje će biti jeftinije. Želimo da lista bude što duža ali videćemo koliko će se proizvođača odazvati kampanji "Društveno odgovorno", koja uz trgovce, obuhvata i distributere u Srpskoj - poručeno je iz Vlade RS.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić kaže da je planirano da ti proizvodi po sniženim cenama građanima budu dostupni već početkom narednog meseca, uz značajno nižu maržu, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdevanja od proizvođača, distributera do krajnjih trgovaca.

- Možemo očekivati pojeftinjenje od 20 do 30 odsto - najavio je Šulić.

Murisa Marić, iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don", kaže da je ključ da niže cene podrže veliki trgovinski lanci koji imaju objekte širom Srpske i da se prema prvim sastancima u Vladi, vidi pozitivno razmišljanje trgovačkih lanaca da podrže ovu akciju.

Kartice za penzionere

U NAREDNOM periodu mogle biti izrađene posebne kartice za povoljniju kupovinu, namenjene ugroženim kategorijama građanima, najavio predsednik Vlade RS Radovan Višković.

- Sigurno ćemo u narednom periodu razgovarati o tome da, kada bude završena Socijalna karta u RS, imamo možda specijalne kartice za određene korisnike, recimo penzionere, borce, koji će u kontinuitetu moći da nabavljaju proizvode po znatno nižim cenama - poručio je Višković.

- Proizvođači, distributeri i trgovci su trojac koji će doneti konačnu odluku koliko će šta pojeftiniti i svi u tom lancu bi trebalo da se odreknu dela zarade, tj. marže. Marže iznose osam odsto Uredbom Vlade RS na određen broj proizvoda iz potrošačke korpe, ali imamo slobodno formiranje cena na tržištu tako i marže mogu da idu "u nebo". Moramo pratiti na terenu da li će cena tih proizvoda zaista biti snižene - ističe Marićeva.

Nemanja Vasić, bivši predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH i vlasnik jedne mesne industrije, ističe da je njegova firma spremna da se za dva-tri proizvoda odrekne cele marže, uz napomenu da akcija ima smisla ako se u nju zaista uključe najveći trgovci.

- Marže proizvođača su od pet do sedam odsto, najviše do 10 odsto, a trgovačke marže su od 20 do 30 odsto. Dakle, ključni su trgovci. Oni prodaju direktno potrošačima, a i malim trgovcima. Bez njihovog uključivanja da isprate pad cena ništa nema smisla - objašnjava Vasić.

Dodaje da potrošačima treba jasno reći koji proizvod će biti jeftiniji, odnosno koliko sada košta i koliko će da košta.

- To treba svakodnevno kontrolisati zbog mogućih mahinacija - ističe Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)