NA RAFOVE STIŽE JEFTINIJA HRANA: U Srpskoj, po ugledu na zemlje u regionu, od juče niže cene nekih prehrambenih artikala

Невена Бунић
Nevena Bunić

02. 10. 2023. u 07:00

CENE određenih namirnica i drugih neophodnih proizvoda od juče su značajno niže i u Srpskoj, pa su se tako u trgovinama u Banjaluci mogli naći jeftiniji suhomesnati proizvodi. Za pojeftinjenje je zaslužna Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo trgovine i turizma, koje sprovodi akciju "Društveno odgovorni", koja će olakšati opterećenje na kućne budžete.

НА РАФОВЕ СТИЖЕ ЈЕФТИНИЈА ХРАНА: У Српској, по угледу на земље у региону, од јуче ниже цене неких прехрамбених артикала

Foto: P. Milošević

Po ugledu na zemlje u regionu, u oktobru će cene određenih proizvoda u trgovinama biti niže, odnosno marža na te proizvode biće značajno smanjena ili nula odsto. Konačna lista jeftinijih proizvoda, kao i prodajnih objekata u kojima se oni mogu kupiti, još uvek nije poznata.

Ministar trgovine Denis Šulić najavio je da će javnosti danas biti dostupne detaljnije informacije o kampanji u koju su se u prvom koraku uključili trgovci iz svih krajeva RS. Reč je o oko 15 trgovinskih kuća.

Šulić je ranije otkrio koji proizvodi će se sigurno naći na spisku jeftinijih. To su tirolska kobasica, majonezi, začini, pileća pašteta, kao i pojedini deterdženti za sudove. Resorni ministar je izjavio da će cene prehrambenih i hemijskih proizvoda biti niže i do gotovo četiri KM nego sada.

- Deo proizvoda će biti sa nula odsto marže. Ne ulazim sad u to kolika je bila marža trgovaca i proizvođača. Na nekim proizvodima prodajna marža je bila 1,20, a sada će biti 0,79 KM. Pojeftinjenje se kreće od 0,20 feninga do marku ili marku i po - rekao je Šulić.

U FBiH već snižene marže

VLADA Federacije BiH pre nekoliko dana donela je odluku po kojoj će biti snižene marže za osnovne proizvode. Među jeftinijim namirnicama je pšenično brašno tip 500, polubeli hleb od 400 grama, suncokretovo ulje, so, šećer, makaroni, pirinač, kravlje mleko i jogurt od 2,8 odsto mlečne masti... Tu su i margarin, jaja, piletina, juneća rebra, kao i deterdžent za veš i sudove.

Na listi proizvoda koje će stanovnici Srpske u oktobru moći da kupe po nižim cenama, trebalo bi da se nađu i osnovne namirnice, poručuju iz udruženja potrošača.

- Tu prvenstveno mislimo na meso, a naravno i na hleb, brašno, mleko, i ostale namirnice, kao i sredstva za higijenu. Verujem da bi to građanima dosta značilo i olakšalo kućne budžete. Gorivo je poskupelo, a cene će i dalje rasti - rekao je za "Novosti" predsednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke Dušan Srdić.

Srdić dodaje da ova lista ne zavisi od vlasti, već od trgovinskih marketa i proizvođača koji se uključe u kampanju. Sa njim se slaže i predsednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine, Jovan Vasilić.

- Jedno su želje, a drugo je stvarnost. Ipak, verujem da će na listi i biti osnovni proizvodi, oni koji čine potrošačku korpu - rekao je Vasilić.

Akciju snižavanja cena domaćih proizvoda, kao vid pomoći stanovništvu, inicirao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024