NOVO PRIZNANJE ZA INOVATORA IZ TREBINJA: Čaša-flaša osvojila Las Vegas

D.Curać

09. 10. 2023. u 13:50

INOVATOR iz Trebinja Borko Babalj dobitnik je zlatne medalje za inovaciju "čaša-flaša", diplome "Zvezda Las Vegasa" i počasne diplome - majstor inovacije na Sajmu inovatora u Las Vegasu.

НОВО ПРИЗНАЊЕ ЗА ИНОВАТОРА ИЗ ТРЕБИЊА: Чаша-флаша освојила Лас Вегас

D. Curać

Nagrada iz Amerika posebno je odjeknula, kaže Babalj, koji je do sada za svoje inovacije osvojio čak 70 nagrada u zemljama Evrope, Azije i Afrike. "Čaša-flaša" njegova je ranija inovacija sa naknadnom urađenim modernim prototipom.

- To je jedna simpatična naprava, boca koja se može pretvoriti u čašu. Ona služi za manja pakovanja, ispod pola litra. Mislim i da može postati komercijalna, a dobro bi bilo da je neki proizvođači koji pakuju veće količine tečnosti uzmu u razmatranje - istakao je Babalj.

Babalj i njegove kolege iz Srpske i BiH već dugi niz godina osvajaju brojna međunarodna priznanja za svoje ideje, ali do finalne relazacije i serijske proizvodnje nikako da dođe jer, kako navodi ovaj Trebinjac, nemaju podršku institucija.

- Da bismo došli do realizacije isključivo je potrebna pomoć društva, koje ovde nema. Napomenuću da Slovenija daje 200 puta više za inovacije od BiH. Kada čovek smisli inovaciju, ima ideju, najpre mora napraviti prototip, potom zaštititi patent i za sve to treba novca. Tu je najveći problem. Inovatori iz BiH su do sada osvojili preko 2.000 medalja i tu se sve završi, jer nema pomoći države - dodao je Babalj.

Regionalni časopis

BORKO Babalj je jedini iz BiH saradnik regionalnog časopisa koji se bavi inovacijama i razvojem tehnologija.

- Stručni časopis "IRT 3000" predstavlja najpriznatije inovacije i tehnologiju iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Imao sam čast da me izaberu da predstavim inovatore iz BiH, a pet-šest naših inovacija objavljeno je u tom časopisu, na šta sam veoma ponosan - rekao je Babalj.

U naredna tri meseca inovacija Babalja će biti predstavljena u još šest gradova SAD - San Francisku, Bostonu, Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu i Sijetlu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!