U HERCEGOVINI VIŠE GAZDINSTAVA POGOĐENO AFRIČKOM KUGOM SVINJA: Kazne za nelegalne trgovce

D.Curać

05. 10. 2023. u 18:03

U VIŠE opština istočne Hercegovine utvrđeno je prisustvo afričke kuge svinja, a razlog je nelegalni promet tih životinja iz ugroženih područja zbog čega će biti podnete krivične prijave.

У ХЕРЦЕГОВИНИ ВИШЕ ГАЗДИНСТАВА ПОГОЂЕНО АФРИЧКОМ КУГОМ СВИЊА: Казне за нелегалне трговце

Foto RTRS

To je najavio ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, naglasivši da je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportovano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali da je više od 80 odsto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

- Pronašli smo određen broj svinja i kod većine je potvrđena afrička kuga. Mogu da najavim da će sva lica koja su odgovorna za nelegalnu trgovinu zaraženim životinjama biti kažnjena. Takođe, od kraja sledeće sedmice nastavlja se isplata štete. Sve veterinarske organizacije imaće obavezu popisa životinja, a krajnji rok je 15. novembar. Nakon toga nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obeležavanja životinja i uverenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete, niti ponovnog useljavanja životinja na farmama gde je bila evidentirana afrička kuga - rekao je Minić.

Koordinator Resora za veterinarstvo u resornom ministarstvu Negoslav Lukić rekao je da su na vreme uspeli da otkriju dva klastera u Nevesinju odakle su svinje prodate u Ljubinje, Bileću, Gacko i Berkoviće.

Republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uverenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

Prvi slučaj u Nevesinju

PRVI slučaj afričke kuge svinja u Hercegovini zabeležen je u Nevesinju 28. septembra, a krizni štab te lokalne zajednice tada je podsetio da je na snazi zabrana prodaje svinja na stočnoj pijaci Odžak, kao i prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje izvan registrovanih poslovnih objekata.

- U suprotnom, kazna za pravno lice iznosi od 3.000 do 9.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.500 KM, koliko i za fizičko lice, i za samostalnog preduzetnika od 1.000 do 3.000 KM - rekao je Milijević.

Usled afričke kuge svinja do sada je eutanazirano oko 48.000 svinja u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu