KURTIJEVA LOBISTIKINJA OPSEDNUTA FIKTIVNIM ORUŽJEM NA BALKANU: Kernsova sada istražuje vojne kampove u Srpskoj

Novosti onlajn

24. 11. 2023. u 11:42

BRITANSKA parlamentarka Ališa Kerns ponovo se dotakla teme oružja na Balkanu.

КУРТИЈЕВА ЛОБИСТИКИЊА ОПСЕДНУТА ФИКТИВНИМ ОРУЖЈЕМ НА БАЛКАНУ: Кернсова сада истражује војне кампове у Српској

Foto: Printscreen/Jutjub

Ovog puta, glavni britanski lobista za tzv. Kosovo i sve antisrpsko, reagovala je na optužbe koje stižu iz BiH, tačnije iz usta ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza koji je progovorio o navodnim "vojnim kampovima za obuku paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske".

- Veoma sam zabrinuta zbog izveštaja ministra odbrane Bosne i Hercegovine o 'paravojnim kampovima' u kojima se veruje da srpski i ruski ekstremisti prolaze obuku - napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

Istakla je da će istražiti nove izveštaje, kao i da su Rogatica i planina Maglić među prijavljenim lokacijama na kojima su smešteni vojni kampovi.

Tužilaštvo BiH: Formirali smo predmet

Danas je Tužilaštvo BiH tim povodom formiralo predmet, potvrđeno je banjalučkim "Nezavisnim novinama".

- Nakon iznesenih medijskih navoda ministra odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine, Heleza, u Tužilaštvu BiH u Odseku za terorizam, formiran je predmet za koji je zadužen postupajući tužilac - rekao je za "Nezavisne" portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Prema njegovim rečima, u okviru predmeta, ministar će biti pozvan da da iskaz i prezentuje sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže.

- Podsećamo da sve institucije, nosioci funkcija, kao i građani imaju zakonsku obavezu da nadležnim institucijama prijave sva saznanja o počinjenim krivičnim delima kao i počiniocima - naveo je Grubešić.

Juče je na ministrove navode prvo odreagovao delegat u Domu naroda i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, rekavši da su posredi "notorne i gnusne laži sa ciljem da se ocrni Republika Srpska u očima međunarodne javnosti". 

U toku jučerašnjeg dana oglasila se i ruska ambasada u BiH, rečima da "Helez ne zaslužuje pravi komentar".

Saopštili su da se ne bi iznenadili ako bi se ministru odbrane u Savetu ministara Zukanu Helezu priviđali Rusi i u sopstvenoj kući.

- Apsolutno se nećemo čuditi ako se Helezu sutra budu priviđali Rusi ispod kreveta u njegovoj spavaonici. O tome dovoljno govori ova fusnota jer Helez ne zaslužuje pravi komentar. U to smo se uverili kada je posetio Ambasadu Rusije - rekli su iz ambasade Ruske federacije.

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA - Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)