ZAKON O MAJCI ČEKA 167.000 PORODICA U SRPSKOJ: Tim aktom definisaće se materinski dodatak za svako dete

Невена Бунић
Nevena Bunić

27. 11. 2023. u 18:35

ZAKON o majci, o kome se priča nekoliko godina, mogao bi da zaživi 2025. godine u Republici Srpskoj, a prema predlogu udruženja "Četiri plus" koje okuplja višečlane porodice u RS, nove zakonske izmene omogućile bi značajnu finansijsku pomoć roditeljima.

ЗАКОН О МАЈЦИ ЧЕКА 167.000 ПОРОДИЦА У СРПСКОЈ: Тим актом дефинисаће се матерински додатак за свако дете

Foto: N. Bunić

Na adresu Vlade i poslaničkih klubov prosledili su inicijativu za donošenje pomenutog zakonskog rešenja.

Predsednik udruženja "Četiri plus", Miladin Gotovac za "Novosti" je pojasnio kao bi izgledao pomenuti zakon i na koji način bi pomogao majkama. Kaže da se slična zakonska rešenja primenjuju u razvijenim zemljama.

- Ovim zakonom bio bi definisan materinski dodatak za svako maloletno dete, mlađe od 18 godina. Dodatak bi se isplaćivao na mesečnom nivou, u iznosu od 20 odsto od prosečne plate za nezaposlene majke, a za zaposlene, iznos bi iznosio 10 odsto od prosečne plate. Dodatak bi se obračunavao posebno po svakom detetu. Ta mera obuhvatila bi više od 167.000 porodica u Srpskoj - rekao je Gotovac.

Zbog konstantnog rasta cena svih proizvoda i usluga u Srpskoj, materinski dodatak bi bio vetar u leđa roditeljima, naročito iz višečlanih porodica.

Potrebno 284 miliona maraka

ZA usvajanje ovih zakonskih izmena, potrebno je izdvojiti veliki novac. Kada se sve izračuna, potreban je iznos od 284.541.500 KM. U predlogu Udruženja "Četiri plus", predstavljeni su i izvori finansiranja za tzv. materinski dodatak. Tu su izdvajanja od zarada zaposlenih, odnosno lični dohodak, poreza na prihode od firmi, raspodela od PDV-a, izdvajanja od prihoda od igara na sreću.

- Narednih dana imaćemo sastanak u resornom ministarstvu kako bi razgovarali o Zakonu o majci, odnosno zvaničnom protokolu zakona. Nadam se da će predstavnici vlasti imati razumevanja za naše zahteve. U narednom periodu održaćemo i javne rasprave na ovu temu u nekoliko gradova. Ove zakonske izmene, ukoliko budu podržane mogle bi zaživeti 2025. godine - rekao je Gotovac.

Kako ističe, razlog za donošenje ovog zakona je zaštita i ojačanje porodice i osnaživanje majke.

IZDVAJANjA

VLADA Srpske je u 2023. uvela je Zakon o podršci višečlanim porodicama sa četvoro i više dece od kojih je jedan roditelj nezaposlen, kojim se iz budžeta izdvaja 69,5 miliona KM. Takođe, Vlada je po osnovu socijalnih davanja izdvaja oko 30 miliona KM.

Tu je demografska slika u Srpskoj, koja je veoma loša.

U prošloj godini broj novoređenih u RS iznosio je 9.118 što je u odnosu na 2021. manje za 156. U 2022. broj umrlih bio je 16.263. Evidentno je da je Srpska u 2022. imala čak 7.145 umrlih lica više od broja novorođenih. Struktura prirodnog priraštaja za 2022. iznosila je - 6,4.

Zakon o majci obuhvatio bi sve porodice u Srpskoj.

- Taj zakon motivisao bi mlade na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dete - naveo je Gotovac.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)