IMUNITET I ZA DODIKA?Pred poslanicima RS dokument koji će štititi zvaničnike od krivičnog gonjenja

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 12. 2023. u 08:00

NA dnevnom redu predstojeće sednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja će početi 12. decembra, naći će se Nacrt Zakon o imunitetu RS.

ИМУНИТЕТ И ЗА ДОДИКА?Пред посланицима РС документ који ће штитити званичнике од кривичног гоњења

Foto: D. Pozderović

Pomenutim dokumentom, predviđeno da se isključivo štite akti parlamenta Srpske da bi mogli biti sprovođeni, a nije reč ni o kakvoj zaštiti političkih funkcionera.

Laž je da se tim zakonom ide samo kako bi se zaštitili funkcioneri u Srpskoj da rade šta hoće, kaže za "Novosti" predsednik NS RS Nenad Stevandić.

- Ovaj nacrt zakona štiti akte NS RS. Mi koji ih izglasavamo imamo imunitet, a oni koji ih sprovode nemaju. Ovim dokumentom želimo da štitimo sprovođenje odluka Narodne skupštine, a ne funkcionere kako opozicija želi to da prikaže. Usvajanjem ovog dokumenta, ubuduće, oni koji budu sprovodili odluke Narodne skupštine RS, bio to predsednik RS ili članovi Vlade, ili druge javne ličnosti imaće imunitet kao što ga imaju i poslanici koji te odluke donose - pojasnio je Stevandić.

Predsednik Narodne skupštine RS kaže da je okidač za donošenje ove odluke između ostalog i sudski proces koji se vodi protiv predsednika RS Milorada Dodika i direktora "Službenog glasnika" RS pred sudom BiH.

Ešdaunov Zakon o imunitetu

PRETHODNI Zakon o imunitetu ukinuo je 2002. godine tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, ali ga je kasnije vratio. Ešdaun je u oktobru iste godine nametnuo tri odluke o imunitetu u BiH, odnosno po jednu za entitetske, i za zajednički nivo vlasti. Prema tom zakonu, poslanici u Narodnoj skupštini i članovi Veća naroda RS neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak u okviru njihovih dužnosti u zakonodavnim organima Srpske.

- Da je Srpska imala ovaj zakon ranije ne bi se mogao voditi sudski proces protiv Milorada Dodika koji je radeći svoj posao izvršavao odluke Narodne skupštine. I to se isto se odnosi i na direktora "Službenog glasnika" RS, protiv kojeg se takođe vodi proces. Oni su samo radili svoj posao i izvršavali odluke Narodne skupštine RS - poručio je Stevandić.

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, Igor Crnadak, ocenio je da Srpskoj nije potreban zakon o imunitetu i najavio da će ova stranka biti protiv inicijative za njegovo usvajanje.

Crnadak je rekao da PDP smatra da Republici Srpskoj ne trebaju zakonska rešenja koja "popravljaju položaj funkcionera", već ona koji donose poboljšanje "običnom čoveku".

- To je besmislena ideja - ocenio je Crnadak i dodao da će PDP pozvati celokupnu javnost da ustane protiv nedodirljivosti političara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024