VAKCINOM PROTIV VELIKOG KAŠLJA: Zdravstveni radnici Srpske apeluju na građane

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 12. 2023. u 08:15

U SRPSKOJ je laboratorijski potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja, i to kod nepotpuno vakcinisane dece školskog uzrasta sa lakšim kliničkim slikama, rekao je predsednik Saveta za zdravlje Srpske Ranko Škrbić.

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ ВЕЛИКОГ КАШЉА: Здравствени радници Српске апелују на грађане

Foto Shutterstock

Škrbić je napomenuo da je veliki kašalj buknuo u celom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje. Apelovao je da roditelji redovno vakcinišu decu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

- Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija - naglasio je Škrbić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović rekla je da niko od dece kod koje je potvrđen veliki kašalj, a koja su sa područja Banjaluke, Laktaša i Prijedora, nije hospitalizovan, niti sa težom formom bolesti.

- Većinom deca nisu vakcinisana u kompletu i imunitet je iščezao, ali ipak prolaze sa lakšom kliničkom slikom - navela je Aćimovićeva.

Daje se u tri doze

JELA Aćimović je naglasila da vakcinacija sprečava ovu bolest, sprečava epidemiju, te da se protiv velikog kašlja vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i jedna doza revakcinacije sa godinu i po dana.

- Od 2019. imamo još jednu dozu pred upis u osnovnu školu koja podiže imunitet, uključujući i imunitet na veliki kašalj - rekla je Aćimovićeva.

Dodaje da je veoma važno da sva deca koja su propustila doze vakcine, a koje sadrže i komponentu protiv velikog kašlja, to što pre nadoknade.

- Nisu zakasnili, nema potrebe da se kreće iz početka sa vakcinacijom, nastavljaju tamo gde su stali - ističe Aćimovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis