NASILJE U PORODICI U PORASTU: Na području istočne Hercegovine potrebno suzbijati krivična dela

D.Curać

18. 12. 2023. u 14:30

NASILjE u porodici na području istočne Hercegovine u značajnom je porastu, pa je potrebno snažnije i delotvornije raditi na suzbijanju ovih krivičnih dela, a naročito na zaštiti žrtava, koja su u najviše slučajeva žene i deca.

НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ У ПОРАСТУ:  На подручју источне Херцеговине потребно сузбијати кривична дела

Foto Srna

Ovo je rečeno na sastanku koji je Policijska uprava Trebinje organizovala sa potpisnicama Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području grada Trebinja, a u pitanju su, pored policije, u prvom redu Centar za socijalni rad, i vaspitno-obrazovne i pravosudne ustanove, kao i organizacije koje se bave zaštitom žrtava.

- Zabrinjavajući podatak jeste da je broj krivičnih dela vezanih za ovu vrstu nasilja u velikom porastu, pa je za 10 meseci ove godine na području cele PU Trebinje evidentirano 31 ovo krivično delo, što je za 93 procenta više nego u istom periodu lane, a kada govorimo o području grada Trebinja, evidentirana su 22 krivična dela, što je mnogo više od prošlogodišnjih šest - kazala je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Pozivajući se na ranije potpisani Protokol, ona kaže da je institucionalna saradnja veoma značajna, ali ima uvek prostora za bolji rad, pre svega na zaštiti žrtava, naročito kada su u pitanju maloletnici.

Protokol

PROTOKOL koji je potpisan na nivou grada Trebinja u postupanju u slučajevima nasilja je vrlo značajan jer delujemo sa tačno definisanim obavezama svih potpisnika, pa se na taj način efikasnije zaštite i žrtve kada se nasilje desi.

- Žrtve najpre prijavljuju nasilje policiji, a policija obaveštava Centar za socijalni rad, gde im mi pružamo psihološku pomoć - kazao je Vojin Mrdić.

Vojin Mrdić iz trebinjskog Centra za socijalni rad takođe je potvrdio da je rodno zasnovanog nasilja sve više, i da se žrtve sve više usuđuju da prijave nasilje koje trpe. Napominje da su u ovoj godini imali 23 prijave nasilja u porodici žrtava kojima su pružili pomoć, i to uglavnom ženama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)