DEBEVEC I MEHMEDAGIĆ PRISLUŠKIVALI SUDIJE I ZAPOSLENE U TUŽILAŠTVU BiH: Glavni tužilac BiH izneo detalje istrage

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 12. 2023. u 07:00

RANKO Debevec, predsednik Suda BiH i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA), BiH su uhapšeni zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda BiH i zaposlenih u Tužilaštvu BiH, potvrdio je Milenko Kajganić, glavni tužilac BiH.

ДЕБЕВЕЦ И МЕХМЕДАГИЋ ПРИСЛУШКИВАЛИ СУДИЈЕ И ЗАПОСЛЕНЕ У ТУЖИЛАШТВУ БиХ: Главни тужилац БиХ изнео детаље истраге

Foto: Sud BiH

Pored Debeveca i Mehmedagića, uhapšena je i advokatica Osmice, Vasvija Vidović, koje je nameravala, kako kaže tužilac Kajganić, da iznese iz prostiorija SIPA jedan od mobilnih telefona koji je bio kod uhapšenog.

Iako se dosta informacija plasiralo u javnosti da su Debevec i Mehmedagić prisluškivali i političare i razne partije, za ovo, za sada nema dokaza, kaže tužilac Kajganić.

- Do sada su prikupljeni dokazi da su dvojica osumnjičenih počinila krivična dela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH. Nema dokaza da su vršene prisluškivanja prema političkim ličnostima, partijama. Proverićemo sve informacije. Na osnovu naših predloga zapečaćene su određene prostorije Suda BiH koje će biti pretresene.Na osnovu svih dokaza znaće se u kojem će toku istraga da ide dalje. Osnovi sumnje su već potvrđeni, sudija za prethodni postupak izdao je naredbe za pretrese - pojasnio je Kajganić.

Prema rečima tužioca, predmet koji je doveo do hapšenja Debeveca i Mehmedagića isključivo je u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Jukić na čelu suda

NAKON što Tužilaštvo BiH ispita Ranka Debevca u svojstvu osumnjičenog, dužno je o tome upoznati i Kancelariju disciplinskog tužioca. Prema proceduri, Kancelarija je dužna da donese odluku o suspenziji predsednika Suda BiH, posebno ako mu se odredi jednomesečni pritvor, a prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, Zakonu o VSTV-u i Zakonu o sudu BiH ovom institucijom rukovodiće njegov zamenik. Reč je o sudiji Davorinu Jukiću, koji će biti na čelu Suda BiH sve dok je uhapšeni Debevec suspendovan ili pritvoren.

- Radi se uz podršku OBA-a, niti jedne druge agencije. Pripadnici SIPA su upoznati sa navedenim predmetom sat vremena pre izvršenja naredbe za hapšenje i želim ovom prilikom da ih pohvalim za sve dosad preuzete aktivnosti koje su bile zaista na najvišem nivou. Nadamo se da će tako ostati i u daljem toku postupka - istakao je Kajganić.

Naglasio je da će uhapšeni danas biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će onda odlučiti o daljim koracima.

- Na osnovu sadašnjeg stanja spisa i prikupljenih dokaza tužilac će najverovatnije doneti predlog za određivanje pritvora do mesec dana za osumnjičene - naglasio je Kajganić.

Inače, Mehmedagić i Debevec su uhapšeni u ponedeljak u jednom sarajevskom restoranu dok su ručali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave