SRPSKA PROBIJA DIPLOMATSKU BLOKADU: RS poslednjih meseci u velikoj diplomatskoj ofanzivi širom sveta

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 02. 2024. u 08:45

SRPSKA je u poslednjih meseci u velikoj diplomatskoj ofanzivi širom sveta, gde je dokazala da je ravnopravan partner sa mnogim svetskim silama.

СРПСКА ПРОБИЈА ДИПЛОМАТСКУ БЛОКАДУ: РС последњих месеци у великој дипломатској офанзиви широм света

Foto: EPA

Delegacije Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem i ministrima posetile su Rusiju, Belorusiju, Kinu, Tursku, Mađarsku, Azerbajdžan. Posete su već rezultirale projektima u oblasti poljoprivrede, izgradnje putnih mreža, gasifikacije, jačanju zdravstvenog sektora...

Sagovornici "Novosti" kažu da je Srpska definitivno probila diplomatsku blokadu koju pokušava da joj nametne političko Sarajevo i strane ambasade. Predsednik Dodik ističe da se Srpska pokazuje kao važan sagovornik kako u regiji, tako i u sve više država bitnih na globalnom nivou, a to pokazuju i uspešni razgovori koje je nedavno imao sa predsednikom RF Vladimirom Putinom u Kazanju i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku.

- U narednim danima nastavljamo s takvom praksom i putujem u Crnu Goru, a krajem sedmice biću u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske - poručio je Dodik.

Naveo je da će Srpska do kraja marta ugostiti i premijera Mađarske Viktora Orbana, a planiran je i susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- U aprilu ću učestvovati na bezbednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum - naveo je Dodik.

Saradnja sa islamskim zemljama

PREMA rečima Perišića, bez obzira što iz Sarajeva i bošnjačke političke kuhinje konstantno napadaju Srpsku i pokušavaju da je "ocrne" na međunarodnom planu, Srpsku su kao partnera prihvatile i dve velike islamaske zemlje poput Turske i Azerbajdžana.

- Uskoro će i druge islamske zemlje sigurno da sarađuju sa Srpskom - poručio je Perišić.

Profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da je Srpska definitivno probila diplomatsku blokadu koja joj se nameće iz Sarajeva, jer stranci i bošnjačke partije godinama pokušavaju da je drže izolovanu od međunarodnih konatakata, zloupotrebljavajući i Ministartsvo spoljnih poslova BiH, koje deluje samo po notama iz Sarajeva.

- SAD, Velika Britanija i EU su pokušale na sve načine sankcijama političara i ekonomskim kaznama da izoluju Srpsku, ali rukovodstvo RS je pronašlo kanale da se obrati velikim silama poput Rusije, Kine i Turske i da ostvari ekonomsku saradnju. Defitivno, akcija Zapada da se izoluje Srpska u spoljno-političkom i ekonomskom smislu je propala - ističe Perišić.

Smatra da Srpska gradi ozbiljnu geopolitiku sa svim pratećim elementima, kako unutrašnjim, tako i spoljnim.

- Na sve ovo Srpska je dobila i spoljnog - političkog zaštitnika u jednoj od vodećih svetskih sila, Rusiji - zaključuje Perišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!