VELIKI TURISTIČKI PLANOVI U TREBINJU: Kongresni turizam produžava sezonu

D.Curać

12. 03. 2024. u 07:00

MINISTARSTVO trgovine i turizma Srpske u postupku petogodišnje revizije o proglašenju turističkog mesta donela rešenje kojim se grad Trebinje na osnovu utvrđenih i ispunjenih kriterijuma proglašava turističkim mestom.

ВЕЛИКИ ТУРИСТИЧКИ ПЛАНОВИ У ТРЕБИЊУ:  Конгресни туризам продужава сезону

D. Curać

U odnosu na 170 bodova koje je Grad Trebinje imao 2018. godine, ovaj put osvojeno je 220 bodova što je značajan pomak, a što je rezultat strateškog opredeljenja gradske uprave prema razvoju turizma kao jedne od tri noseće grane privrednog razvoja, uz energetiku i poljoprivredu.

Kako navode u gradskoj upravi, status turističkog mesta Trebinja je neupitan, a osim tranzitnog, verskog, adrenalinskog, ovaj grad je na putu da postane i centar kongresnog turizma. Raspisan je konkurs za idejno rešenje za Kongresni centar, čiju će izgradnju finansirati "Elektroprivreda RS".

- Trebinje, zbog svog geografskog položaja, blage klime i lepote, sve češće je izbor i za organizaciju velikih skupova - naučnih, političkih, kulturnih. Sala Kulturnog centra sa 300 mesta nije dovoljna, pa će kapaciteti biti proširivani novim kongresnim centrom. Leto i udarni termini u našem gradu su popunjeni, a cilj nam je da period od septembra do aprila popunimo sa manifestacijama kongresnog tipa - kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Bodovanje

KOMISIJA za proglašenje turističkog mesta, utvrdila je ispunjenost navedenih kriterijuma i to - obim turističkog prometa 24 boda, turistička infrastruktura 119 bodova, smeštajni i ugostiteljski kapaciteti 77 bodova. Ukupno iznosi 220 bodova.

Budući kongresni centar gradiće se na lokaciji Novog Trebinja, a finansiraće ga "Elektroprivreda RS".

Komisija bira najbolje rešenje

NA Konkurs za izradu idejnog rešenja za izgradnju Kongresnog centra u Trebinju prispelo je 39 radova. Idejno rešenje za centar izabraće stručna komsija, koju čine dekani arhitektonskih fakulteta iz Srpske i regiona. Odabrano rešenje biće predstavljeno u okviru programa Samita energetike.

- Nakon odabira rešenja ide projektna dokumentacija u ovoj godini, a gradnja treba da počne 2025. ili 2026. Grad treba da se širi, ali treba sačuvati postojeće jezgro, zato je opredeljenje da se prvo grade javne površine, hoteli i centri, pa onda ide ostala stambena gradnja - istakao je Luka Petrović, direktor ERS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)