ZAKON O SUDU BiH MOŽE, ALI POD USLOVIMA IZ SRPSKE: Oštra reagovanja na poruke iz FBiH oko usvajanja evropskih zakona

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 03. 2024. u 05:00

NAKON što je pre par dana u Parlamentu BiH usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, čime je ispunjen još jedan od uslova za otvaranje pregovaračkog procesa BiH sa Evropskom unijom, naredni dan stigla je poruka iz HDZ BiH da će Savet mninistara (SM) na sledećoj sednici da usvoji i Zakon o Sudu BiH.

ЗАКОН О СУДУ БиХ МОЖЕ,  АЛИ ПОД УСЛОВИМА ИЗ СРПСКЕ: Оштра реаговања на поруке из  ФБиХ око усвајања  европских закона

Foto: Goran Čvorović

I ta poruka Borjane Krišto, predsedavajuće SM BiH, otišla je na adresu evropskog komesara za susedstvo i proširenje EU Olivera Varheljija.

Ipak, iz RS spuštaju loptu i poručuju Borjani Krišto da nikakav Zakon o sudu BiH neće biti usvojen u Savetu ministara, ukoliko stranke iz Federacije ne prihvate da sedište Apelacionog veća tog suda bude u Banjaluci, da taj sud ne može izuzimati predmete iz Srpske i da strane sudije konačno napuste Ustavni sud Bih.

Takođe, iz Srpske poručuju da je BiH usvojila dovoljan broj evropskih zakona i da je sada na EU da donese odluku da otvara pregovore sa BiH. Odluka o BiH biće doneta 21. marta u Briselu.

Lider SNSD, Milorad Dodik poručio je da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna, i ukazao da predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto ne bi trebalo da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim.

Funkcioniše kao kolonija

DELEGAT SNSD u Domu naroda PBiH Radovan Kovačević kaže da je jedini pritisak iz Srpske, povodom evropskih zakona, da EU konačno 21. marta otvori pregovore sa BiH, a ne da šalje nove zahteve.

- Želimo da budemo što bliže EU, jer samo tako ovde neće biti lažni, visoki predstavnici ili bilo kakvi stranci u Ustavnom sudu BiH. Nažalost, u 21. veku BiH funkcioniše kao kolonija, i nema podrške iz EU da se reši stranih uzurpatora - poručio je Kovačević.

Dodik je ocenio da je Krištova sklona da unosi neku vrstu hitnoće tamo gde za time nema potrebe.

Podsetio je da su na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Savetu ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

- I jedno i drugo je urađeno - šta sad hoće? Možemo usvojiti zakon o sudovima, ali sedište Apelacionog odeljenja mora da bude u Banjaluci i Sud BiH ne može da sudi po zakonima RS i ne može da izuzima predmete iz Srpske. Takav zakon ćemo prihvatiti - izjavio je Dodik.

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac izjavio je da radna grupa za pravosuđe još nije usaglasila tekst zakona o sudu BiH i da bi bilo pretenciozno da se neka neusaglašena verzija nađe na dnevnom redu naredne sednice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)