OBELEŽEN DANA SEĆANJA NA UBIJENU DECU SRPSKOG SARAJEVA: Kakva pretnja su bile devojčice Nataša i Milica dok se igraju lastiša ispred zgrade

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 03. 2024. u 05:00

U DVORIŠTU Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu je služen pomen i položeni su venci na spomen-obeležje povodom Dana sećanja na stradalu decu Srpskog Sarajeva. Za Dan sećanja proglašen je 11. mart, jer su tog dana 1995. godine ubijene devojčice Nataša Učur (10) i Milica Lalović (11), čije su tragične sudbine postale sinonim stradanja dece na području Sarajevsko-romanijske regije. Tokom rata 1992-1995. ubijeno 121 dete na području Srpskog Sarajeva.

ОБЕЛЕЖЕН ДАНА СЕЋАЊА НА УБИЈЕНУ ДЕЦУ СРПСКОГ САРАЈЕВА: Каква претња су биле девојчице Наташа и Милица док се играју ластиша испред зграде

Mariana Regoje

Prema svedočenjima tadašnjih stanovnika Grbavice, u vreme kada su ubijene devojčice nije bilo nikakvih ratnih dejstava, jer je bio sklopljen sporazum o primirju koje su nadgledali francuski i ruski pripadnici međunarodnih vojnih snaga.

Snajperista sa zgrade "Lorisa", na tadašnjem Trgu Pere Kosorića, ubio je 11. marta Milicu i Natašu koje su se igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Srpski član PBiH Željka Cvijanović poručila je da nikada nisu uhvaćeni, procesuirani niti kažnjeni počinioci zločina protiv dece, a tamo gde nema pravde za sve, nikada ne može biti ni poverenja.

Istakla je da kao majka i kao baka, a potom i kao čovek, nema snage niti volje da priča o brojevima, jer je i broj jedan u ovom slučaju previše.

Spomenik

SPOMEN-obeležje nevino stradaloj deci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. otkrili su 13. septembra 2018. tadašnji predsednik RS Milorad Dodik i direktor škole Danijela Mrda. Na spomeniku su uklesani stihovi pesnika Gorana Vračara "Sumrak", posvećeni stradaloj deci.

- Nemoguće je spoznati ni zlo niti monstruoznost onih koji su povlačili snajperske obarače, znajući da pucaju u nevinu decu i zauvek gase njihove živote. Toga su bile svesne ubice Nataše i Milice, koje su snajperskim hicima hladnokrvno likvidirane pre 29 godina - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)