HOĆE DATUM, NE "ZELENO SVETLO": Iz Srpske smatraju da odobren početak pregovora BiH i EU ne znači puno

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 03. 2024. u 05:00

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursule fon der Lajen izjavila je da će biti odobren početak pregovora EU i BiH o pristupanju uniji. Ipak, iako je pozitivna izjava za evropski put BiH, iz Srpske poručuju da bez zvaničnog datuma otvaranja pregovora EU i BiH, ona nema težinu, i može da bude samo još jedno prazno obećanje koje će godinama držati zemlju u statusu večitog pregovarača.

ХОЋЕ ДАТУМ, НЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Из Српске сматрају да одобрен почетак преговора БиХ и ЕУ не значи пуно

Foto "Tviter" Adria TV

Predsednik RS, Milorad Dodik, takođe smatra da početak pregovora bez datuma ne znači puno.

- Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat presudnog doprinosa Srpske. Za nas je evropski put važan, jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica - naglasio je Dodik.

Posebno se zahvalio partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sagovornicima koji u potpunosti razumeju činjenicu da je BiH "mala EU".

- BiH može funkcionisati samo kada nijedan interes nije isključen. Svako uplitanje stranaca nije sabiranje naših različitosti, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste - poručio je Dodik.

Stimulacija i uslovljavanje

POLITIČKI analitičar Miloš Šolaja smatra da ako nema datuma, znači ništa se nije promenilo, nego je to kao mala stimulacija da birokrate iz EU upišu sebi plus. Napomenuo je da se, tek kada bude određen datum i pregovori počnu, može reći da je to pravi put.

- Do tada je sve evropsko uslovljavanje - istakao je je Šolaja i dodao da je teško u ovom trenutku očekivati datum otvaranja pregovora, jer BiH vrlo teško ispunjava postavljene uslove.

Predsednik RS je poručio da američki ambasador Majkl Marfi, za kojeg kaže da je lažljiv i korumpiran, nema ništa sa evropskim putem BiH i da je sve vreme radio na tome da sruši dogovore domaćih političara da do napretka na tom putu ne bi došlo.

Dodik je istakao da BiH nisu potrebni nikakvi signali iz Brisela, nego konkretan datum.

- Marfi nema ništa s tim jer je to stav domaćih predstavnika. Zanimljivo je da je opet govorio o nezavisnosti pravosuđa, dok svakodnevno izdaje naloge poslušnicima šta treba da rade kako bi Srpskoj presudili. Taj čovek je korumpirana štetočina koja sa diplomatijom nema ništa - naveo je Dodik.

Dodik je na društvenoj mreži "Iks" napisao da svaki Marfijev istup služi davanju podrške čoveku koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

- Marfi vešto koristi to što Šmit nema nikakav legitimitet i donosi sve odluke umesto njega - naveo je Dodik.

Premijer RS, Radovan Višković, rekao je da je BiH više potrebna EU, nego što je EU potrebna BiH, i dodao da ne vidi ništa spektakularno u dobijanju statusa pregovarača, posebno bez konkretnog datuma za otvaranje pregovora o pristupanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)