NA LOKALNE IZBORE PO ZAKONU SRPSKE: Narodna skupština RS spremna da verifikuje odgovor Kristijanu Šmitu

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 04. 2024. u 07:30

IAKO su pritisci iz dela međunarodne zajednice, OHR, i političkog Sarajeva na Srpsku sve jači da odustane od usvajanja sopstvenog Izbornog zakona i prihvati nametnute izmene tog akta na nivou BiH od strane Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, to neće pokolebati vlast u Banjaluci i posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će se usvojiti Izborni zakon RS, biće održana naredne sedmice, potvrdio je za "Novosti" Nenad Stevandić, predsednik NS RS.

НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ ПО ЗАКОНУ СРПСКЕ: Народна скупштина РС спремна да верификује одговор  Кристијану  Шмиту

Foto D. Pozderović

Dodaje da je Nacrt zakona već usvojen krajem marta u NS RS i nalazi se u javnoj raspravi.

- Ovo je ustavna materija koje je regulisana da CIK samo bira članove Predsedništva BiH i poslanike Parlamentarne skupštine BiH, a za sve ostalo je nadležna RS. Kad Srpska usvoji Izborni zakon ide u formiranje Republičke izborne komisije i opštinskih odbora i spremamo se za lokalne izbore u oktobru - poručio je Stevandić.

Da Republika Srpska neće odustati od usvajnja Izbornog zakona RS, potvrdio je i predsednik RS Milorad Dodik.

- Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila. Srpska ima pravo na svoj zakon. CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovešćemo izbore prema našem zakonu - jasan je Dodik.

Povlačenje nametnutih odluka

MILORAD Dodik, predsednik Republike Srpske poručio je da CIK BiH u Srpskoj može ostati pod jednim uslovom.

- CIK može da ostane samo pod uslovom da Kristijan Šmit povuče svoju nametnutu odluku ili da Predstavničkim dom odbije njegovu nametnutu odluku - rekao je Dodik.

Naveo je i da je Kristijan Šmit privatno lice i da je lažan.

- I ovo što je sada "nametnuo" oko Izbornog zakona BiH je fuknciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da imenuje sve predsednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti - naveo je Dodik.

Iako se iz političkog Sarajeva uporno plasira teza da RS ne može da sprovodi izborni proces, Branko Petrić, bivši član CIK BiH, podseća da RS pripada pravo da zakonom reguliše izborni proces. Kaže da Srpska već ima svoj izborni zakon, koji se jednim delom preklapa sa Izbornim zakonom BiH, i da ima definisane i organe poput izborne komisije, kao i Federacija, ali se, kako navodi, to pitanje godinama opstruiše.

Zaštita

JOŠ jedna od novina koja se tiče Nacrta izbornog zakona vezana je za izbor delegata u Dom naroda u PS BiH iz Republike Srpske i zaštita izbornog prava, kojom je predviđeno da će tu zaštitu, pored organa za sprovođenje izbora, pružati i Vrhovni sud RS.

- Izborni zakon BiH reguliše samo ono kako je rečeno u tački 1.a, što je u skladu sa Ustavom BiH, a to je da se uređuje način i sve ono što se tiče izbora članova PBiH i oba doma Parlamenta BiH i utvrđuju principi za sve druge izbore. A sve ostalo treba da bude regulisano zakonima Srpske. Za ovo je postojao veliki otpor federalnog dela sagovornika, ali i nedovoljno interesovanje naših predstavnika - naveo je Petrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)