TREBINJE DOMAĆIN MEĐUNARODNOG SKUPA GINEKOLOGA: Predstavljen Nacionalni vodič o trudnoći

D.Curać

23. 04. 2024. u 05:00

U TREBINjU se održava skup 150 ginekologa iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore na kojem je predstavljen Nacionalni vodič antenatalne zaštite i trudnička knjižica, koja bi trebala da postane jedinstvena u Srpskoj, i razmenjena iskustva iz ove oblasti.

ТРЕБИЊЕ ДОМАЋИН МЕЂУНАРОДНОГ СКУПА ГИНЕКОЛОГА:  Представљен Национални водич о трудноћи

D. Curać

Skup je organizovalo Udruženje ginekologa RS, a kako navodi predsednik tog Udruženja, Vesna Ećim Zlojutro u Srpskoj postoje odlični stručnjaci kojima je potrebno obezbediti dobre uslove.

- Ovakvi simpozijumi važni za svaku struku, naročito za medicinsku. Mi sada imamo vodič o trudnoći, ima i stvari koje smo dodali koje ranije nisu rađene, kao što je torč test i slično - istakla je Zlojutro.

Predstavnik Agencije UN za seksualno i reproduktivno zdravlje Džon Mosoti rekao je da ova agencija podržava unapređenje pružanja zdravstvenih usluga.

- U saradnji sa ministarstvima zdravlja u oba entiteta i Brčko distriktu pokrenuli smo istraživanje kako bismo utvrdili kapacitete kojima raspolažu kada je reč o prevenciji raka grlića materice i raka dojke - istakao je Mosoti.

Edukacija pacijenata

NA skupu "Antenatalna zaštita" predavači su bili iz Banjaluke, Doboja, Mostara, Tuzle, Beograda, Novog Sada, Splita, Ljubljane i Beča. Prema rečima dr Vere Kontić Vučinić, predsednika Udruženja ginekologa Srbije, o komplikacijama se sve više govori, što je i dobro o loše, ali da osnovni cilj lekara mora biti edukacija pacijenata.

Predstavnik Klinike za ginekologiju Bolnice Mostar Vajdana Tomić rekla je da su ovakvi događaji prilika za sticanje novih znanja, jer je poznato da je perinatalogija grana ginekologije koja se bavi trudnoćom, a antenatalna zaštita ključna, a ako je ona kvalitetna ishod je dobar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)